علائم واریس پا چیست؟ چطور میتوانیم بفهمیم به واریس پا دچار شدهایم؟ واریس پا از عارضههای شایعی است که حداقل از هر 4 نفر، یک نفر را به خود مبتلا میکند. این مشکل بیشتر در بانوان ایجاد میشود. هر چه سن افراد افزایش یابد، احتمال بروز علائم واریس در پاها و گاهی نیز دستها بیشتر مشخص میشود.
رگهای واریسی بهصورت رگهای متورمی در ساق پا و یا دیگر قسمتهای دست یا پا دیده میشوند. این رگها در زیر پوست، پررنگتر از دیگر عروق هستند و واضحتر دیده میشوند. مشکل اصلی اکثر افراد با رگهای واریس پا و علائم آن، جنبهی زیبایی و ظاهریای است که به پاهای افراد میدهد. در غیر این صورت، واریس مشکل حادی همچون درد در ناحیه مربوطه و… ایجاد نخواهد کرد. چنانچه علائم این عارضه را در پاهای خود مشاهده میکنید، میتوانید با مراجعه به یک متخصص قلب و عروق باتجربه و متبحر، علائم آن را برطرف نمایید.
اگر شما عزیزان نیز دچار واریس پا شدهاید و از ظاهری که برای پاهایتان ایجاد کرده ناراضی هستید، میتوانید با مراجعه به یک متخصص واریس آن را برطرف کنید. چنانچه مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم واریس پا و روشهای شناسایی و درمان آنها هستید، میتوانید با این مطلب از وبسایت دکتر عبدالوهاب برادران همراه ما باشید.
واریس یک بیماری شایعی میباشد که بسیاری از افراد به خصوص زنان بیشتر تحت تاثیر قرا میدهد.
واریس به دلیل ضعیف شدن دریچه های ویریدی رگ ها ایجاد میشود این رگ ها وظیفه برگشت خون به قلب را دارند که این برگشت احتمال اینکه خون در پاه ها تجمع کند را دارد که این تجمع خون در رگ ها باعث به وجود آمدن واریس میشود.
نیروی جاذبه کره زمین، در قدرت ایستایی ما روی زمین و انجام کارهای روزمره تاثیر بسزایی دارد. این نرو به ما کمک میکند تا به درستی و بدون لغزش روی زمین حرکت کنیم و ایستاده باشیم. به مرور زمان، خصوصا برای افرادی که به موجب شغل و حرفهای که دارند مجبور هستند دائما ایستاده باشند، این نیرو باعث اختلال در روند گردش خون در پاها میشود. در نتیجه، رگهای واریسی به مرور در زیر پوست ظاهر میشوند. رگهای واریسی، عروقی متورم و غیرعادی هستند که پیچ و تاب خورده و دیوارهشان ضعیفتر از دیواره عادی رگهای دیگر میباشد. این رگها عموما به رنگ آبی تیره یا بنفش در زیر پوست دیده میشوند. گاهی نیز ممکن است به صورت یک شبکه قرمز رنگِ مویرگی تحت عنوان «رگهای عنکبوتی» در زیر پوست ظاهر شوند.
اما چرا این مشکل تنها در پاها ایجاد میشود؟ گردش خون از قلب به سمت پاها در جهت نیروی جاذبه زمین است. اما زمانی که خون از پاها به قلب برمیگردد، باید خلاف جهت نیروی گرانش عمل کند. در نتیجه کار دشوارتری را انجام میدهد. درباره هیچیک از دیگر اندامها چنین اتفاقی کمتر رخ میدهد. به همین دلیل است که عمدتا رگهای واریسی را در ناحیه پاها و لگن مشاهده میکنیم.
از دیگر دلایل ابتلا به واریس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از مشکلات و آسیب هایی که در ظاهر چندان خطرناک به نظر نمی رسد واریس در نواحی مختلف بدن به ویژه پا می باشد.
قطعا وجود این عارضه و آسیب برای افراد امری ناخوشایند است که زیبایی و سلامت آنها را تحت تاثیر منفی قرار می دهد.
اما شاید این سوال برای شما به وجود آید که آیا ارتباطی بین واریس و بیماری های قلبی وجود دارد یا خیر.
طی تحقیقات انجام شده در حال حاضر هیچ ارتباط مشهودی بین واریس و شکلات قلبی وجود ندارد و به طور قطعی آسیب های قلبی تاثیری بر بروز واریس و شدت آن در نواحی مختلف بدن نخواهد داشت.
اما اگر به هر دلیلی واریس در نواحی مختلف بدن اتفاق بیفتد ممکن است در نهایت منجر به بروز مشکلات قلبی شود.
زمانی که واریس اتفاق می افتد و اگر از پیشروی آن جلوگیری نشود ممکن است عوارضی مانند تورم و یا عفونت را تجربه کنید.
باقی ماندن عفونت در بدن و عدم رسیدگی به آن ممکن است باعث بروز نارسایی های قلبی شود و در چنین شرایطی فشار وریدی به پاها را نیز افزایش می دهد.
اما مسئله دیگر این است که واریس ها معمولاً به صورت لخته های خون در بدن باقی می مانند و اگر به تحرک در آیند خود را به سمت قلب رسانده ممکن است به مرور زمان آسیب هایی مانند سکته های خفیف را نیز به وجود آورند.
همواره لازم است بدانید که هر گونه اختلال کوچک و ناچیز در سیستم گردش خون می تواند عارضه ای جدی و خطرناک باشد و به هیچ عنوان نباید به سادگی از کنار آنها عبور کنید.
با این حال زمانی که متوجه میشوید اختلالی به نام واریس در سطح بسیار کوچک در قسمت پاها به وجود آمده.
بهتر است که سریعا روند درمان را آغاز کنید، زیرا پیشگیری از این عارضه در مراحل ابتدایی آسان تر از زمانی است که بخش زیادی از پوست را با مشکل مواجه نماید.
شناسایی واریس پا چندان دشوار نیست. اصلیترین علائم واریس پا ظاهر متفاوت آن است که در زیر پوست مشاهده میشود. اما به جهت درمان آن، باید ابتدا نوع واریس توسط متخصص قلب و عروق شناسایی شود. در ادامه، پزشک سعی میکند بر اساس نوع واریس، بهترین گزینه درمانی را برای شما در نظر بگیرد.
انواع رگهای واریس پا عبارتند از:
واریس عنکبوتی را عموما با رگهای واریسی اشتباه میگیرند. این نوع واریس ظاهری بسیار ظریف، قرمز رنگ و خوشهای دارند. واریس عنکبوتی در جاهایی نظیر پشت ران، ساق پا، مچ پا، کف پا و… دیده میشوند. درد ناشی از این نوع واریس بسیار محدودتر از رگهای واریسی بوده و علائم بالینی خاصی ندارند. چرا که در سطح پوست هستند. البته نوع دیگری از واریس نیز به نام رگهای شبکهای وجود دارد. این نوع واریس پا علائم و ظاهر متفاوتتری دارد که از واریس عنکبوتی بزرگتر و از رگهای واریسی کوچکتر هستند.
برخی علائم که بعد از به وجود آمدن به راحتی قابل مشاهده هست برای شما وجو مواردی همچون:
این موارد نیز ممکن به دلیل شرایط دیگر نیز باشد قبل از هر اقدامی حتما با یک متخصص موارد و مشکلات خود را در میون بگذارید.
با اینکه علائم واریس تا حد زیادی میتوانند به تشخیص آن کمک کنند، اما تشخیص این عارضه در نهایت باید توسط پزشک انجام شود. چرا که واریس در عین سادگی، میتواند پیچیده و مشکل باشد. همچنین علائم آن برای هر یک از انواع واریس متفاوت است. متخصص باید ابتدا با استفاده از روشهای زیر، نوع واریس و شدت آن را شناسایی کند. در ادامه، میتواند بر اساس دانش و صلاحدید خود، روش درمانی مناسب را پیش بگیرد.
روشهای زیر، از راههای موثر در تشخیص دقیق علائم واریس پا میباشد:
در این نوع سونوگرافی، از اسکن سونوگرافی به جهت دریافت اطلاعات از واریس پا و وضعیت جریان خون در رگها استفاده میشود. سونوگرافی داپلر میتواند میزان انسداد عروق و لختههای خونی را نیز کنترل کند. به همین جهت،این نوع سونوگرافی را روشی تشخیصی و درمانی به حساب میآورند.
در مجموع، وظیفه سونوگرافی داپلر، نمایش گردش خون است. این سونوگرافی به کمک امواج صوتی انجام میشود. از مزایای این روش تشخیصی و درمانی این است که نیازی به تزریق وریدی پیش از اسکن ندارد. همچنین از اشعه ایکس نیز در طی آن استفاده نمیشود. در نتیجه با هزینه متوسط و دردسری بسیار کم، میتوان از وضعیت گردش خون و انسدادها و لختههای ایجاد شده آگاه شد.
در این نوع سونوگرافی برای شناسایی علائم واریس پا و تشخیص صحیح، تصاویر رنگی از ساختار عروق و شریانها گرفته میشود. در نتیجه متخصص شما میتواند اختلالات موجود در رگها را صحیحتر تشخیص دهد. سرعت جریان خون نیز در سونوگرافی داپلکس نشان داده میشود.
سونوگرافی داپلکس، نوعی سونوگرافی داپلر است؛ با این تفاوت که تصاویر رنگی از ساختار رگها به متخصص ارائه میکند. همچنین سرعت و جهت جریان خون نیز در این نوع سونوگرافی مشخص میشود. به این نوع سونو، سونوگرافی داپلر داپلکس نیز گفته میشود. به همراه نتایج این دو نوع سونوگرافی، محل دقیق انسداد رگ و واریس مشخص میشود. بنابراین پزشک راحتتر میتواند به سراغ مرحله درمان برود.
در این روش تشخیصی، تغییرات حجم اندامهای بدن و رگها مشخص میشود. طبیعتا وقتی محلی از اندامهای داخلی بدن دچار تورم، انسداد و گرفتگی شود، حجم آن از اندازه طبیعی تغییر میکند. بنابراین باید روش تشخیصی باشد که بتوان به کمک آن این تغییرات را اندازهگیری کرد. در کنار دو روش تشخیصی دیگر، اگر نتوان واریس پا را شناسایی کرد، میتوان از فوتوپلتیسموگرافی کمک گرفت.
در این روش به سطح پوست نور مادون قرمز تابانده میشود. بر اساس میزان حجم خونی که در زیر پوست جریان دارد، این نور جذب میشود. دستگاه نیز نور جذب نشده را اندازهگیری میکند تا تغییرات حجم خون را نمایش دهد. در نتیجه تغییرات حجم خون سیاهرگی و ضربان شریانهای بدن در دسترس خواهد بود.
ونوگرافی از دیگر روشهای تشخیصی علائم واریس پا و دیگر نقاط بدن است. برای ونوگرافی، بر خلاف روشهای دیگر، از تزریق وریدی کمک گرفته میشود. در این روش، یک محلول حاجب یا شفاف کننده به درون رگ تزریق میشود. سپس، تصویربرداری به کمک اشعه ایکس صورت میگیرد. با این آزمایش، فرایند رفلکس وریدی به وضوح برای متخصص به نمایش گذاشته میشود.
در شناسایی محل واریس پا و تشخیص علائم آن، انجام سی تی اسکن و ام آر آی بسیار کمک کننده است. چرا که با استفاده از آن به راحتی میتوان ترومبوز وریدی را شناسایی و محل دقیق آن را مشخص کرد.
یکی از جدیدترین روشهای تشخیصی برای شناسایی علائم واریس پا انجام سونوگرافی داخل عروقی میباشد. این تکنولوژی جدید با استفاده از یک پروب سونوگرافی کوچک انجام میشود.
طریقه انجام آن این گونه است که ابتدا پروب به واسطه یک کاتتر کوچک به داخل ورید وارد میشود. این پروب مسیر عبوری خون را به نمایش میگذارد. هر کجا که دچار گرفتگی و انسداد شده باشد نیز به واسطه این پروب نشان داده شده و محل واریس تشخیص داده میشود.
امروزه تمامی افراد تا زمانی که با آسیب ها و مشکلات گوناگونی مواجه نشوند به فکر درمان و یا پیشگیری از شدت عارضه نمی باشند.
اما به شما توصیه می کنیم که پیش از بروز آسیب های وریدی مانند واریس بهتر است که از انتشار آن در سطح بدن جلوگیری کرده تا هرگز با خطرات آن مواجه نشوید.
متخصصان ایستادن های طولانی مدت و یا نشستن های زیاد را عاملی برای ایجاد واریس می دانند و بهتر است که برای پیشگیری از این عارضه ساعتی را به ورزش کردن اختصاص دهید.
انجام فعالیت های ورزشی درست به شما کمک می کند تا با افزایش جریان خون هرگز مشکلاتی مانند واریس را تجربه نکنید.
البته تعادل وزن در این مقوله بسیار مهم است.
هرچه وزن افزایش پیدا کند احتمال بروز این عارضه نیز بیشتر خواهد شد، متخصصان داشتن رژیم غذایی سالم با فیبر زیاد و نمک محدود را عاملی برای حفظ سلامت بدن می دانند.
اگر شما رژیم غذایی نامناسب و یا کم آب داشته باشید به مرور زمان آسیب های وریدی ایجاد شده و با بیماری به نام واریس مواجه خواهید شد.
متخصصان توصیه می کنند که از پوشیدن کفش های پاشنه بلند برای مدت طولانی خودداری نمایید و بهتر است که در طی روز ساعتی پاها را بالاتر از سطح بدن قرار دهید.
البته اگر فعالیت شما به صورت ایستاده و یا نشسته است بهتر است هر چند دقیقه وضعیت خود را تغییر داده و به صورت ثابت در یک جا قرار نگیرید.
با افزایش سن افراد بیش از حد طبیعی در معرض ابتلا به واریس قرار می گیرند، البته سابقه خانوادگی، چاقی و یا فعالیت های ثابت می تواند عاملی برای تشدید این عارضه باشد.
اما در هر صورت به شما توصیه می کنیم که با چند مراقبت ساده از عروق خود محافظت کرده تا مشکلاتی مانند واریس اتفاق نیفتد.
قطعاً اگر واریس با تعداد جزئی در عروق پیش آید به سرعت انتشار پیدا کرده و فرد را وارد دوره های درمان طولانی می کند.
اگر در مراحل اولیه پزشک درمان دارویی و یا استفاده از جوراب واریس را برای شما الزامی می داند بهتر است که حتما از این روش استفاده کرده تا این عارضه را در حد شدید و خطرناک تجربه نکنید.
امروز تمامی افراد سعی دارند تا سطح آگاهی خود را نسبت به مسائل و بیماری های مختلف افزایش دهند و همه ما کم و بیش با عوارض ناشی از بیماری واریس آشنایی داریم.
اما در این مطلب چندین عامل مهم و کلیدی که می تواند از عوارض شایع بیماری واریس باشد را برای شما شرح می دهیم تا در صورت مواجهه با هر کدام از آنها بدانید که باید سریعاً به پزشک مراجعه کرده و اقدامات لازم را برای درمان و کنترل انجام دهید.
زمانی که واریس در پا اتفاق می افتد امکان بروز انواع زخم ها در نواحی مختلف بدن افزایش پیدا می کند.
بیماری های وریدی باعث میشود که پوست فرد نازک و شکننده شود و عاملی برای ایجاد زخم های کوچک و بزرگ خواهد بود و به دنبال عدم درمان و رسیدگی به موقع به زخم ها سبب شده تا محلی برای تجمع آلودگی شده و نهایتا به عفونت های پوستی تبدیل میشود.
همانطور که می دانید بیماری های وریدی جریان خون را در رگ ها کند می کند و می تواند عاملی برای اگزما باشد.
ضعیف بودن حرکت خون و عدم جریان درست آن در پوست می تواند عامل اصلی ایجاد این عارضه باشد، هرچند که ممکن است افراد با وجود واریس دردهای شدید و یا خفیف را نیز تجربه کنند.
این دردها معمولاً در پایان روز اتفاق افتاده و اغلب از ناحیه مچ پا آغاز خواهند شد.
یکی دیگر از عوارضی که بعد از بروز واریس اتفاق می افتد لیپودرماتوسکلروز است.
این عارضه زمانی اتفاق می افتد که پوست اطراف واریس سفت و ضخیم شده و نهایتاً رنگ آن به قهوه ای تیره شبیه میشود.
با توجه به این شرایط پزشکان تشخیص می دهند که بافت اسکار به وجود آمده و می تواند خطری جدی برای سلامت افراد به شمار آید.
مسئله آزار دهنده دیگری که ممکن است از اختلالات وریدی و یا واریس به وجود آید حرکت ناخودآگاه پا می باشد که ممکن است در هنگام استراحت فرد با سندروم پای بیقرار مواجه شود.
پزشکان متخصص و فوق تخصص قلب و عروق به خوبی به آناتومی سیستم گردش خون و طرز کار آنها آشنا هستند. از آنجا که مشکل واریس پا و علائم آن به همین سیستم مرتبط است، برای رفع این عارضه نیز باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کرد.
متخصص قلب و عروقی که برای درمان واریس به او مراجعه میکنید باید بتواند با استفاده از جدیدترین متدها و تکنولوژیهای بهروز، محل انسداد و واریس پا را شناسایی کرده و به درستی به درمان آن بپردازد. دکتر عبدالوهاب برادران، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ فوق تخصصی آنژیوپلاستی، فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران میباشند. وی در زمینه درمان انواع عارضههای قلبی و عروقی تجربه بسیار زیادی داشته و از مدرنترین روشها برای درمان واریس پا بهرهگیری میکنند.
در صورت تمایل برای تشخیص و درمان واریس پا توسط دکتر عبدالوهاب برادران، میتوانید از راه های زیر با ما در تماس باشید: