چه چیزی موجب درد قفسه سینه می‌شود؟

درد قفسه سینه موضوعی نیست که بتوان به سادگی آن را نادیده گرفت. مشکلات زیادی موجب بروز درد قفسه سینه می‌شود. با اینکه در بسیاری از موارد مشکلات قلبی موجب درد قفسه سینه می‌شود. اما مشکلات ریه، مری، ماهیچه‌ها، دنده‌ها یا اعصاب نیز از سایر علل رایج ایجاد این درد هستند. برخی از این مشکلات جدی بوده و حیات بیمار را تهدید می‌کنند. بهترین متخصص قلب و عروق با انجام معاینات و سایر ارزیابی‌ها می‌تواند علت بروز درد را تعیین کند.

ممکن است درد در هر قسمتی از گردن تا قسمت فوقانی شکم حس شود. بیمار کیفیت آن را به صورت زیر توصیف خواهد کرد:

  • تیز
  • مبهم
  • سوزشی
  • خنجری
  • فشارنده

اگر شما عزیزان مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف قلبی هستید، مقاله نحوه پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی از وب سایت دکتر عبدالوهاب برادران را مطالعه فرمایید.

علل شایع درد سینه

علل شایع درد سینه
علل شایع درد سینه

مشکلات قلبی

شایع‌ترین مشکلات قلبی که موجب درد قفسه سینه می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

1. بیماری عروق کرونری (CAD)

انسداد عروق خونی تامین کننده انرژی و اکسیژن قلب، موجب ایجاد درد (آنژین) می‌شود. آنژین یکی از علامت‌های بیماری قلبی است و به معنی آسیب دائمی قلب نمی‌باشد. بروز آنژین به این معنی است که شما در آینده احتمالاً دچار حمله‌ی قلبی خواهید شد. درد به بازو، شانه، فک یا پشت تیر کشیده و بیمار آن را همراه با احساس فشار شدید توصیف می‌کند. آنژین به دنبال ورزش، هیجان یا احساس ناراحتی ایجاد شده و با استراحت برطرف می‌شود.

2. سکته قلبی (انفارکتوس میوکارد)

کاهش خون‌رسانی ماهیچه‌ی قلبی موجب مرگ سلول‌های قلبی می‌شود. با اینکه درد ناشی از MI مشابه آنژین است اما معمولاً شدیدتر بوده و بیمار آن را در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه حس می‌کند. این درد با استراحت بهتر نمی‌شود. ممکن است بیمار همراه با درد دچار تعریق، حالت تهوع، تنگی نفس یا ضعف شدید نیز شود.

3. میوکاردیت

التهاب عضله قلب علاوه بر درد قفسه سینه موجب تب، خستگی، افزایش ضربان قلب و مشکلات تنفسی نیز می‌شود. با اینکه در این بیماری انسدادی در عروق وجود ندارد اما علائم آن ممکن است مشابه حمله قلبی باشد.

4. پریکاردیت

به عفونت یا التهاب کیسه پوشاننده قلب، پریکاردیت می‌گویند. این وضعیت می‌تواند موجب بروز درد مشابه آنژین شود. البته در بیشتر موارد درد ناشی از پریکاردیت تیز و یکنواخت (پایدار) بوده و بیمار آن را در قسمت بالایی گردن و شانه حس می‌کند. نفس کشیدن، بلعیدن غذا یا خوابیدن به پشت نیز ممکن است موجب تشدید درد بیمار شود.

اگر شما عزیزان مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ویزیت مجازی هستید، مقاله چه افرادی می‌توانند از ویزیت مجازی استفاده کنند؟ از وب سایت دکتر عبدالوهاب برادران را مطالعه فرمایید.

 

5. کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک

این مشکل ژنتیکی موجب ضخیم شدن غیر طبیعی و بیش از حد قلب می‌شود. این اتفاق گاهاً با بروز مشکل در پمپاژ موثر خون همراه است. معمولاً بیماران در هنگام ورزش کردن دچار درد سینه و تنگی نفس می‌شوند. ضخیم شدن بیش از حد ماهیچه قلب با نارسایی قلبی همراه خواهد بود. قلب برای جبران کمبود مجبور به کار بیشتر است. سرگیجه، سبکی سر، غش از علایم دیگر این مشکل هستند.

6. پرولاپس دریچه میترال

پرولاپس دریچه میترال
پرولاپس دریچه میترال

پرولاپس دریچه میترال به معنی درست بسته نشدن دریچه است. این مشکل با علائم گوناگون از جمله درد قفسه سینه، تپش قلب و سرگیجه همراه است. البته ممکن است در صورت خفیف یا جزئی بودن مشکل دریچه، بیمار دچار هیچ علامتی نشود.

7. دایسکشن (جدا شدن) عروق کرونری

دایسکشن عروق کرونری به معنی پاره شدن این عروق است. علل گوناگونی ممکن است موجب بروز این مشکل نادر اما کشنده شوند. پارگی عروق کرونر با درد ناگهانی، شدید و حس کنده شدن همراه است. این درد شدید به گردن پشت و شکم نیز انتشار می‌یابد.

8. مشکلات ریوی

شایع‌ترین مشکلات ریوی که موجب درد قفسه سینه می‌شود، شامل موارد زیر هستند:

9. پلوریت

به التهاب یا تحریک لایه پوشاننده ریه و قفسه سینه پلوریت یا پلورزی می‌گویند. ممکن است بیمار در هنگام نفس کشیدن، سرفه یا عطسه درد تیزی را احساس کند. عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی، آمبولی ریوی و پنوموتوراکس از شایع‌ترین علل درد پلورتیک هستند. آرتریت روماتوئید، لوپوس و سرطان از علل کمتر شایع درد پلورتیک است.

10. پنومونی یا آبسه ریوی

این عفونت‌های ریوی ممکن است موجب درد پلورتیک یا سایر انواع درد قفسه سینه از جمله درد عمیق شوند. پنومونی اغلب با سرفه، لرز، تب ناگهانی و سرفه‌های خلط دار آغاز می‌شود.

11. آمبولی ریوی

ممکن است لخته‌های خونی از طریق جریان خون به داخل ریه رفته و در آنجا گیر کند. این اتفاق می‌تواند با پلوریت حاد، مشکلات تنفسی و افزایش سرعت ضربان قلب خود را نشان دهد. همچنین ممکن است موجب تب و شوک نیز شود. آمبولی ریوی اغلب به دنبال تشکیل ترومبوز در ورید‌های عمقی یا بی‌تحرکی چند روزه به دنبال جراحی یا عوارض سرطان ایجاد می‌شود.

12. پنوموتوراکس

اغلب به دنبال آسیب به جدار قفسه سینه ایجاد می‌شود. پنوموتوراکس زمانی رخ می‌دهد که قسمتی از ریه بر روی خود خوابیده و هوا به داخل حفره قفسه سینه آزاد می‌شود. درد ناشی از پنوموتوراکس با تنفس تشدید می‌شود. افت فشار خون از علایم دیگر آن است.

اگر شما عزیزان مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ارتباط روزه و بیماری‌های قلبی هستید، مقاله روزه و بیماری‌های قلبی  از وب سایت دکتر عبدالوهاب برادران را مطالعه فرمایید.

13. هایپرتنشن ریوی (افزایش فشار خون ریوی)

درد قفسه سینه در این وضعیت مشابه درد‌های آنژینی است. افزایش غیر طبیعی فشار خون ریوی موجب افزایش کار سمت راست قلب می‌شود.

14. آسم

موجب تنگی نفس، خس‌خس، سرفه و گاها درد قفسه سینه می‌شود. آسم نوعی بیماری التهابی راه‌های هوایی است.

15. COPD

COPDشامل یک یا چند مورد از سه بیماری آمفیزم، برونشیت مزمن و آسم انسدادی مزمن می‌باشد. این بیماری موجب کوچک شدن و آسیب مجاری هوایی (محل ورود گازها و هوا به ریه‌ها) و آلوئول‌ها (محل تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن است) می‌شود. سیگار کشیدن اصلی‌ترین علت ایجاد این بیماری است.

مشکلات گوارشی

شایع‌ترین مشکلات گوارشی که موجب درد قفسه سینه می‌شود، شامل موارد زیر هستند:

مشکلات گوارشی
مشکلات گوارشی

1. رفلاکس گوارشی (GERD)

این بیماری رفلاکس اسید نیز نامیده می‌شود و زمانی رخ می‌دهد که محتویات شکم به سمت عقب (مری) بازمی‌گردد. در این حالت بیمار مزه‌ی شوری را در دهان خود حس کرده و در گلو و سینه خود نیز احساس سوزش می‌کند. چاقی، سیگار کشیدن، حاملگی و مصرف غذاهای تند و چرب می‌توامد موجب تحریک رفلاکس اسید شود. درد قلبی و سوزش ناشی از رفلاکس اسید مشابه هستند. این اتفاق به دلیل نزدیک بودن موقعیت قلب و مری و یکسان بودن شبکه عصبی آن‌ها رخ می‌دهد.

2. اختلالات انقباض مری

انقباضات عضلانی ناسازگار (اسپاسم) و با فشار بالا (مری فندق شکن) ممکن است موجب درد قفسه سینه شود.

3. حساسیت بیش از حد مری

زمانی اتفاق می‌افتد که مری با کوچکترین تغییر فشار یا قرار گرفتن در معرض اسید بسیار دردناک می‌شود. علت این حساسیت ناشناخته است.

4. پارگی یا سوراخ شدن مری

درد ناگهانی و شدید قفسه سینه به دنبال استفراغ یا جراحی ممکن است نشانه‌ای از پارگی مری باشد.

5. زخم گوارشی (معده یا اثنی عشر)

وجود زخم در معده یا قسمت ابتدایی روده باریک (اثنی عشر) ممکن است موجب درد مبهم و پایدار شود. سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد الکل یا مسکن‌هایی مانند آسپرین یا NSAID‌ها در ایجاد زخم‌های گوارشی نقش دارد. غذا خوردن یا مصرف داروهای ضد اسید موجب تسکین درد می‌شود.

6. هرنی هیاتال

این مشکل نسبتاً رایج زمانی رخ می‌دهد که قسمت بالای معده بعد از غذا خوردن به قسمت پایین قفسه سینه فشار می‌آورد. این مشکل اغلب موجب ایجاد علائم رفلاکس از جمله سوزش سر دل یا درد قفسه سینه می‌شود. درد بیمار با دراز کشیدن بدتر می‌شود.

7. پانکراتیت

اگر درد قسمت پایین قفسه سینه با صاف شدن بدتر شده و با خم شدن به جلو بهتر شود، احتمال ابتلا به پانکراتیت مطرح است.

8. مشکلات کیسه صفرا

اگر بعد از خوردن یک وعده غذایی چرب، احساس پری سر دل یا درد در ناحیه سمت راست سینه یا سمت راست بالای شکم داشته باشید، ممکن است این درد به دلیل مشکلات کیسه صفرا ایجاد شده باشد.

استخوان، عضله یا مشکلات عصبی

گاهی اوقات استفاده بیش از حد یا آسیب به قفسه سینه در اثر سقوط یا تصادف ممکن است موجب درد قفسه سینه شود. سایر علل درد قفسه سینه عبارتند از:

1. مشکلات دنده

درد ناشی از شکستگی دنده ممکن است با تنفس عمیق یا سرفه تشدید شود. درد اغلب محدود به یک قسمت از قفسه سینه است و اگر بر روی آن قسمت فشار وارد کنید، احساس درد می‌کنید. ممکن است محل اتصال دنده‌ها به استخوان سینه نیز دچار التهاب شود.

2. فشار عضلانی

حتی سرفه‌های شدید نیز ممکن است موجب آسیب یا التهاب ماهیچه‌ها و تاندون‌های بین دنده‌ای و در نتیجه درد قفسه سینه شود. این نوع درد معمولاً پایدار بوده و با فعالیت بدتر می‌شود.

3. زونا

ویروس واریسلا زوستر عامل ایجاد زونا است. بیمار چند روز قبل از ایجاد بثورات دچار درد تیز و شدید در امتداد یک خط در قفسه سینه می‌شود.

سایر دلایل احتمالی درد قفسه سینه

اضطراب و حملات پانیک یکی دیگر از علل احتمالی درد قفسه سینه است. سرگیجه، احساس تنگی نفس، تپش قلب، احساس سوزن سوزن شدن و لرز از علائم همراه آن هستند.

تفاوت درد قفسه درحمله قلبی با درد قفسه سینه در حمله عصبی

در حمله  قلبی درد سینه همرا با احساس فشار یا سوزش در ناحیه پشت جناق سینه احساس میشود و درد یک حالت مبهم و منتشر دارد و بصورت نقطه ای  احساس نمی شود.

دردهایی که بصورت نقطه ای هستند و با لمس نوک انگشت شدت مییابند، در بیشتر موارد علت آن از اضطراب و پانیک میباشد و احتمال حمله قلبی در آن کم است.  دردهای ناشی از حمله قلبی می توانند به ناحیه گردن، پشت قفسه سینه و بازوهاپخش  شوند.

دردهای ناشی از حمله پانیک بیشتر از همه در ناحیه بالای سمت چپ قفسه سینه و زیر پستان چپ و بصورت یک نقطه دردناک احساس می شوند

حملات پانیک و حملات قلبی با یکسری علایم مشترک  نیز میتوانند همراه باشند. مانند :

  • تنگی نفس
  • احساس سرگیجه و سبکی در سر
  • تهوّع و گاهی استفراغ
  • تعریق زیاد
  • احساس نزدیک به فوت

در افراد با حمله قلبی احساس ضعف، خستگی و سرگیجه متداول تر هستند.

در افراد با حمله پانیک علایمی مانند لرزیدن  دستها، احساس گزگز در انگشتان دست و گاهی در  لب، ضربان قلب بالا و تپش قلب هم مشاهده میشود

مدت  زمان علایم پانیک معمولاً در ابتدا سریع هستند که مشابه با حمله قلبی است و در مدّت 10 دقیقه به حداکثر خود میرسد و معمولاً بعد از نیم ساعت از بین می روند.

این موضوع برخلاف حملات قلبی است که در آن علایم تا زمانی که رگ مسدود شده قلبی باز نشود، ادامه پیدا می کند و می تواند بیشتر از نیم ساعت هم طول بکشدو حال شخص بهبود پیدا نمیکند .

شروع علایم حمله قلبی می توانند هم با  فعالیت و ورزش اغاز شود و هم در زمان استراحت. استرس های روحی و جسمی هر دو می توانند موجب شروع حملات قلبی بشوند. حملات عصبی اکثراً به دنبال اضطراب یا استرس های روحی آغاز می شوند.

درد در قفسه سینه چه موقع خطرناک است؟

درد در قفسه سینه چه موقع خطرناک است؟
درد در قفسه سینه چه موقع خطرناک است؟

یکی از مهمترین و حساس ترین اعضای بدن قلب است که سلامت و کارکرد درست سایر ارگان ها وابسته به این عضو مهم می باشد، هرگونه اختلال در عملکرد قلب آسیب های جسمانی زیادی به همراه دارد و البته نشانه ها و علائم کاملا مشهود و قابل درک خواهد داشت.

تمامی افراد زمانی که با درد در قفسه سینه مواجه میشوند این نگرانی را تجربه می‌ کنند که مبادا قلب با اختلال مواجه شده و آیا سلامت آن در خطر است یا خیر.

پزشکان و متخصصان در اغلب موارد دردهای خفیف در ناحیه سینه را مرتبط با قلب نمی دانند اما اگر این دردها شدت بگیرد به گونه ای که فرد نتواند حالت عادی داشته باشد ممکن است سلامت قلب با خطرات جدی مواجه شده باشد.

پزشکان و متخصصان بر این باورند که دردهای ناگهانی همراه با سوزش در قفسه سینه تا حد زیادی مربوط به حملات قلبی و سکته های ناگهانی است.

بهتر است بدانید که درد قفسه سینه زمانی خطرناک است که این گرفتگی ها و اسپاسم های ناگهانی با علائمی مانند تهوع، استفراغ و خستگی شدید همراه باشد.

اگر به محض احساس درد در قفسه سینه مشکلاتی مانند سبکی سر و احساس بیهوشی را تجربه می‌ کنید باید بدانید که سلامت قلب در خطر است.

ضربان بسیار زیاد و یا کند شدن ناگهانی تپش قلب اصلا نشانه خوبی نبوده و اگر به همراه این علائم درد و فشار در قفسه سینه را تجربه می کنید باید بدانید که احتمالاً در معرض آسیب‌ های جدی و حملات قلبی قرار گرفته اید.

پزشکان و متخصصان به تمامی کسانی که سابقه درد در قفسه سینه نداشته اند توضیح می دهند که اگر به صورت ناگهانی با این عارضه مواجه میشوند باید خود را به اولین مراکز درمانی رسانده تا متخصصان بتوانند عملکرد قلب را بررسی کنند.

همچنین اگر بعد از مصرف انواع دارو و تا مدت ۵ دقیقه احساس می کنید که ضربان قلب تا حد بسیار زیادی افزایش پیدا کرده و یا با حالتی غیرعادی کند شده است باید بدانید که این شرایط طبیعی نبوده و باید خیلی سریع با مراکز اورژانس تماس بگیرید.

گاهی درد در قفسه سینه بر اثر فشار به ریه ها اتفاق می‌ افتد و حتی ضربه به قفسه سینه چنین دردی در را به همراه می آورد، اگر این دردها برای مدت طولانی به صورت پیوسته ادامه پیدا کرد نباید به سادگی از کنار آن عبور کنید و حتماً چکاپ های تخصصی را انجام داده تا از وضعیت قلب مطلع شوید.

عموم پزشکان درد را یکی از مهم‌ ترین نشانه‌ های عوارض جسمانی می دانند، اگر احساس می کنید که در قسمت های مختلف بدن به ویژه قفسه سینه دردی پیوسته و ناخوشایند احساس میشود نباید به سادگی از کنار آن عبور کنید زیرا می‌ تواند نشانه‌ ای از آسیب های جدی باشد.

با این حال دردهای خفیف تا شدید در قفسه سینه مهم هستند و باید تحت نظر متخصصین قلب مورد ارزیابی قرار بگیرند تا مبادا خطرات جدی و ناگهانی سلامت فرد را تهدید کند.

در صورتی که دچار درد‌های قفسه سینه شدیم چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت شک به مشکلات جدی به خصوص اگر به طور ناگهانی ایجاد شده و با داروهای ضد التهابی یا سایر مراقبت‌ها مانند تغییر رژیم غذایی تسکین نمی‌یابد، با پزشک خود تماس بگیرید.

در صورتی که علاوه بر درد قفسه سینه دچار هر یک از علائم زیر نیز شده باشید با اورژانس تماس بگیرید:

  • احساس فشار ناگهانی، سفتی یا له شدگی در زیر استخوان سینه.
  • انتشار درد قفسه سینه به فک، بازوی چپ یا پشت.
  • درد ناگهانی و شدید قفسه سینه همراه با تنگی نفس به ویژه پس از بی تحرکی طولانی مدت.
  • حالت تهوع، سرگیجه، ضربان قلب یا تنفس سریع، گیجی، رنگ پریدگی یا تعریق زیاد.
  • فشار خون یا ضربان قلب بسیار پایین.

در صورت بروز هر یک از علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:

  • تب، لرز یا سرفه‌های خلط دار به رنگ سبز.
  • دشواری بلع.
  • درد شدید قفسه سینه که از بین نمی‌رود.

شما عزیزان می‌توانید به جهت ارتباط با مطب دکتر عبدالوهاب برادران از طریق زیر اقدام کنید:

دکتر عبدالوهاب برادران متخصص قلب و عروق در تهران 

تماس با پزشک

نوبت دهی آنلاین

اینستاگرام

تلفن تماس:  09399605514

نویسنده:

دکتر عبدالوهاب برادران

دکتر عبدالوهاب برادران، متخصص قلب و عروق ، فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی ( اقدامات مداخله ای قلب ، آنژیوگرافی ، آنژیوپلاستی ) و متخصص درمان واریس با سوابق درخشان تحصیلی و حرفه ای از قبیل رتبه های برتر، دانشجوی نمونه، عضویت در هیات علمی دانشگاه تهران، فلوشیپ آنژیوپلاستی و مدیریت بنیاد قلب سالم، خدمات ارزشمندی در زمینه های مختلف پزشکی مانند اکوقلب، آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی و درمان واریس ارائه می نماید.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه