مصرف هر نوع مواد اعتیادآور و مخدر صدماتی جبرانناپذیری را به بدن ما و سیستم قلبی و عروقی وارد میکند. بنابراین در مقاله امروز از عوارض و ارتباط مصرف متادون با بیماری قلبی و تاثیر مخربش بر نحوه عملکرد طبیعی قلب ارائه دهیم.
فهرست مطالب
Toggleمتأسفانه اعتیاد از راههای مختلفی به جسم افراد آسیب میزند. شاید سیگار کشیدن و مصرف تنباکو از دید اجتماعی تقریبا پذیرفته شده و قابل قبول است. حتی منع قانونی هم ندارد.
اما نقش این مواد بر بروز بیماریهای قلبی و عروقی و کاهش کیفیت زندگی غیرقابل انکار میباشد. مصرف سیگار و دخانیات درصد ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش خواهد داد.
همچنین خطرات خونریزی مغزی را در مصرف کنندهها شدیدا بالا میبرد. در ادامه برایتان از متادون خواهیم گفت و سپس نظر شما را به دیدن ویدئوی دکتر عبدالوهاب برادران بهترین متخصص قلب و عروق جلب مینماییم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
متادون چیست؟
متادون (C21H27NO1) نوعی از مواد مخدر اعتیادآور میباشد که یک شبه افیون مصنوعی است. Methadone در آزمایشگاه تولید میشود. متادون با نام تجاری Dolophine به فروش میرسد. امروزه این مسکن قوی و ماده مخدری صنعتی عموما با عنوان یک داروی نگهدارنده جهت مهار اعتیاد به مواد مخدر کاربرد دارد.
این ماده غالبا به شکل پودر در نوشیدنی با طعم میوه حل میگردد. متادون روزی یکبار مصرف میشود. همچنین به ندرت به صورت عضلانی یا وریدی تزریق میگردد. اکثریت مصرف کننده تریاک و هروئین در صورت نداشتن دسترسی به مواد مخدر، متادون را جایگزین میکنند و وابستگی بسیاری نسبت به آن پیدا مینمایند.
همانطور که میدانید اجزای سیستم قلبی و عروقی شامل موارد ذیل است:
- قلب
- سرخرگ
- سیاهرگ
- مویرگ
این اجزا با نظمیخاص سبب میشوند تا خون در کل بدن جریان یابد تا اکسیژن و مواد مغذی به تکتک بافتها و سلولها رسد و مواد زائد را هم از آنها دور مینماید، اعتیاد به هر نوعی مواد اعتیادآور به این سیستم آسیب خواهد زد و عوارضی مثل تپش قلب، ضربان غیرعادی قلب و سکته قلبی را برای مصرفکننده همراه دارد. حتی این آسیبها در برخی موارد میتواند مرگ بار است.
بیشتر بخوانید:
بررسی عملکرد متادون بر بدن
مصرف برخی از انواع قرص ها و داروها می تواند علاوه بر داشتن تاثیرات کاربردی بر بدن عوارضی را نیز به همراه آورد.
همواره لازم است بدانید که مصرف خودسرانه متادون می تواند برای برخی از افراد اعتیاد آور باشد و به مرور زمان دردسرهای زیادی را نیز به همراه خواهد داشت.
تمامی پزشکان و متخصصان بر این باورند که افراد با وجود بیماری های قلبی و هرگونه مشکلات تنفسی و آسیب های ریوی نباید از داروی متادون استفاده کنند و اگر نیاز باشد که از این دارو استفاده نمایند باید تحت نظر متخصصان با دوز و مقدار مشخص این فرایند انجام پذیرد.
توجه داشته باشید که سابقه ابتلا به تومورهای مغزی، سرع، تشنج و مصرف داروهای خواب آور می تواند در کنار مصرف متادون آسیب های جبران ناپذیری را به همراه آورد.
به هیچ عنوان نباید داروی متادون را همراه با داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب استفاده نمایید.
لازم است بدانید که متادون با اتصال به گیرنده های خاصی از بدن اثر ضد درد و آرام بخش دارد و معمولا افراد به دنبال آن کندتر شدن عملکرد بدن را تجربه می کنند.
به عنوان مثال این افراد ممکن است یبوست و یا ضعف عضلانی را تجربه کرده و همین فرایند می تواند تاثیر نامناسبی بر پاسخ دهی مغز و سیستم عصبی داشته باشد.
در اغلب موارد این قرص ها عملکرد مناسبی برای بدن دارند و تنها این اتفاق زمانی رخ می دهد که پزشک مصرف آن را الزامی و کاربردی بداند.
در غیر این صورت مصرف خودسرانه متادون باعث میشود تا بدن به عملکرد این دارو اعتیاد پیدا کرده و نمی توان مصرف آن را تحت هیچ شرایطی متوقف کرد.
با مصرف بیش از حد متادون مشکلاتی مانند کند تر شدن ضربان قلب و سایر آسیب های عضلانی اتفاق می افتد و زمانی که به واسطه مصرف متادون قلب عملکرد درستی نداشته باشد سایر اندام های به دلیل خونرسانی نامناسب دچار آسیب و نقص جدی شده و ممکن است فرد خطراتی مانند بیهوشی، کما و از دست رفتن تنفس صحیح را تجربه کند.
متادون در شمار داروهایی قرار دارد که باید تحت شرایط کاملاً ایمن و زیر نظر متخصصان استفاده شود و هیچگاه نمی توانید از این دارو به صورت خودسرانه استفاده کنید.
طبق تحقیقات انجام شده متخصصان با یک نظر مشترک اعلام می کنند همان قدر که متادون می تواند در درمان عوارض جسمانی موثر باشد همان قدر و حتی بیشتر هم می تواند آثار مخربی بر بدن اعمال نمایند.
به طور کلی افراد با وجود بیماری ها و آسیب های قلبی نمی توانند از داروی متادون استفاده کنند زیرا با مصرف این دارو عملکرد قلب کمی کند شده و اختلالات زیادی را نیز به همراه می آورد.
البته توجه داشته باشید که قطع و یا مصرف بی رویه و البته ناگهانی متادون تاثیرات مخربی بر قلب اعمال می کند که در مواردی این آسیب ها جبران ناپذیر هستند و پیوسته می تواند نوعی اعتیاد را به همراه آورد و فرد با وجود این دارو در معرض حملات قلبی بیشتر قرار می گیرد.
با این حال مصرف این دارو ریتم طبیعی قلب را برهم زده و خطر لخته شدن خون و تشکیل پلاک در شریان ها را نیز افزایش می دهد، با این حال بهتر است که سطح آگاهی خود را نسبت به متادون افزایش داده تا بهتر متوجه شوید که چه آثار مخربی را بر بدن اعمال می کند.
مصرف متادون و بیماری های قلبی
متاسفانه راههای گوناگونی می تواند بر جسم افراد تاثیرگذار باشد و به آن ها آسیب بزند این موارد تمام اعضای بدن به ویژه اندام های حیاتی را هم تحت تأثیر قرار میدهد.
میتواند عملکرد طبیعی آنها را به صورت کامل مختل کند مصرف مواد اعتیادآور میتواند خدمات بسیار جبران ناپذیری را برای سیستم عروقی و قلبی افراد وارد کند.
اجزای سیستم قلبی عروقی عبارت هستند از سرخرگ و سیاهرگ قلب مویرگ که هرکدام با نظم خاصی به کار خود میپردازند تا بتوانند خود را در سراسر بدن فرد جاری کنند و اکسیژن و مواد غذایی غذایی را به تک تک سلول ها برساند و مواد زائد را از آنها دور نماید اعتیاد به هر نوع ماده می تواند این سیستم را از بین ببرد و در مواردی هم منجر به مرگ فرد شود.
محققین متوجه این مورد شدن که بسیاری از مواد اعتیاد آور به این دستگاهها می رساند و عوارضی مثل تپش قلب ضربه های غیر عادی و سکتههای قلبی را برای مصرف کننده به دنبال دارد تزریق مواد میتواند باعث از بین رفتن سیاهرگ ها و به وجود آمدن عفونت های باکتریایی در قسمت رگ ها و دریچه های قلب شود.
ناراحتی و بیماری قلبی عروقی بعد از اسکیزوفرنی و روان پریشی و همچنین افسردگی در رده چهارم بیماری های شایع در بین معتادان قرار گرفته است.
مواد محرک اعتیاد آور مثل تریاک و مشتقات آن می تواند خطرات بسیار زیادی را برای سیستم قلبی عروقی به وجود بیاورد که به دلیل مختلط کردن تعادل انتقال دهنده به نام کاتکولامین در مغز و بدن خطر اختلالات عروقی و قلبی را بالا میبرد.
برای تمامی ارگانهای بدن می تواند مضر باشد برای اینکه بتوانید چرا ترامادول و متادون را ترک کنید باید به مراکز ترک اعتیاد معتبر و درمان اعتیاد زیر نظر بهترین متخصصین و مشاورین این کار را انجام بدهید تا خطراتی از جمله مشکلات قلبی شما را تهدید نکند.
علت اصلی ایست قلبی
علت اصلی ایست قلبی ریتم غیر طبیعی قلب یا به اصطلاح آریتمی است که در صورت اختلال در عملکرد سیستم الکتریکی قلب رخ می دهد.
سیستم الکتریکی قلب سرعت و ریتم ضربان قلب را کنترل می کند.
بیشتر این آریتمی ها مختصر و حتی بی ضرر هستند، اما متاسفانه برخی از آنها می توانند منجر به ایست قلبی خطرناک شوند.
تکانه های الکتریکی سریع و نامنظم باعث می شود که بطن های قلب بدون پمپاژ خون به تنهایی بلرزند.
نیکوتین و بیماری قلبی عروقی
سیگار کشیدن و مصرف کردن تنباکو به لحاظ اجتماعی قابل قبول است و حتی منع قانونی هم ندارد ولی نقش این ماده در به وجود آوردن بیماری های قلبی عروقی و کم کردن کیفیت زندگی غیر قابل انکار می باشد.
مصرف سیگار و دخانیات چیست که بالا بردن بیماری های قلبی عروقی را در افراد نشان می دهد همچنین خطر خونریزی مغزی را در اثر مصرف بسیار زیاد آن ها افزایش می دهد متاسفانه نیکوتین های موجود در سیگار و حتی مواد جایگزین آن برای ترک اعتیاد می تواند.
خطر مشکلات قلبی عروقی را افزایش دهد این اختلال باعث ایجاد تغییرات وابسته به دوزهای مصرفی در فشار خون و به وجود آمدن آوردن ناهنجاریها در ریتم قلب یا رگ و افزایش خطر لخته شدن خون و تشکیل پلاک در شریان ها می شود.
در نتیجه وضعیت بیمارانی که سابقه ناراحتی قلبی دارند در اثر مصرف مواد مخدر به صورت ناگهانی وقتی تر خواهد شد و بیمار به ویژه در صورت سوء مصرف دراز مدت در معرض خطرات جدی مانند حملات قلبی می تواند قرار بگیرد.
مصرف متادون و ایست قلبی
تحقیقاتی که در رابطه با مصرف مواد و ایست قلبی انجام شده است در سالهای اخیر به دلیل بالا رفتن مصرف مواد مخدر میزان مرگ و میر هم به دلیل افزایش ایست قلبی بالاتر رفته است.
مصرف مواد اعتیاد آور که از مواد موجود مانند داروهای اعصاب و روان و چه از مواد غیرمجاز مثل تریاک هروئین متادون و غیر اثرات منفی بر روی سلامت روح و جسم می گذارد و آسیب های فراوانی را به همراه می آورد و در نهایت می تواند جان فرد را تهدید کند و منجر به ایست قلبی می شود.
استفاده طولانی مدت از مواد مخدری مثل متادون درصد بالا بردن بیماریهای قلبی را افزایش میدهد سیستم قلبی و عروقی را مختل میکند و آنها با مشکلاتی روبرو میکند از جمله تاثیرات منفی مواد مخدر بسته بر سیستم عملکرد قلب می توان به آریتمی یاریس مال غیر طبیعی ضربان های قلب اشاره نمود.
در کنار اینها تاکی کاردی به معنای ضربان تو و نامنظم در قلبم امکان دارد به وجود بیاید در پی آن برادیکاردی به معنای ضربان کند و نامنظم قلب ایجاد میشود.
در برخی از افراد باعث افزایش فشار خون می شود تورم قلبی که می تواند منجر به ایست قلبی می شود را به دنبال دارد منجر به سکته مغزی می شود تواند باعث زخم شدن عضلات قلب شود که ایجاد اختلال در پمپاژ خون در بدن می شود نارسایی قلبی که در اثر ناتوانی در پمپاژ خون در بدن رخ میدهد را به همراه دارد
تاثیر متادون بر روی قلب بسیار زیاد است اغلب افرادی که از این ماده مخدر استفاده می کنند عوامل کوتاه مدتی مثل حالت آرام بخش و سرکشی در آن را به وجود می آید اما به مرور زمان تسلط منفی می تواند جایگزین حال خوش شود.
استفاده طولانی مدت از متادون باعث اختلال در عملکرد کبد نارساییهای کلیوی اعتیاد شود همچنین مصرف متادون باعث خاموش شدن پوشش قلب و دریچه های قلبی می گردد.
ادامه مصرف این ماده منجر به مرگ میشود در افرادی که به متادون اعتیاد پیدا کردهاند باکتری های موجود در آن به واسطه ی از روشهای استفاده می تواند در دور قلب قرار بگیرد و به آن وجود بیاورند و باعث نابودی این بافتها شوند و اغلب دچار عفونت می شوند و این احتمال نیز وجود دارد که در جای قلب بر اثر این عفونت از بین برود.
متادون از جمله مواد مخدر و بسیار اعتیاد آور است که یک ماده افیونی مصنوعی می باشد در آزمایشگاه ها تولید می گردد و معمولاً افرادی که به هروئین و تریاک دسترسی پیدا نمی کنند از این ماده مخدر استفاده می کند.
استفاده از آن در درازمدت عوارض بسیار منفی به جا می گذرد از جمله این عوارض شامل رحمت تعریق بدن و پوست و عدم توانایی گرما و اختلالات روانی همه اینها افسردگی های بسیار شدید عدم ثبات شخصیتی و راه های تنفسی و رهنمودهای قلب نامنظم و همچنین میل به خودکشی را افزایش می دهد.
در صورت مصرف بیش از حد متادون فرد دچار اختلالات تنفسی میشود و در پی آن میتواند موجب شود که فرد به کما برود.
مصرف متادون در بارداری
مصرف متادون در دوران بارداری یک موضوع حساس است و باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود.
متادون یک داروی مخدر است که معمولا برای درمان اعتیاد به مواد مخدر و تسکین درد مزمن استفاده می شود.
در دوران بارداری، مصرف متادون می تواند اثرات متفاوتی بر روی مادر و جنین داشته باشد.
اثرات بر مادر
مادرانی که تحت درمان با متادون هستند ممکن است علائم ترک را کاهش دهند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
این دارو ممکن است منجر به عوارض جانبی مانند حالت تهوع، خواب آلودگی و اختلالات خواب شود.
اثرات روی جنین
مصرف متادون در دوران بارداری می تواند خطراتی را برای جنین به همراه داشته باشد، از جمله خطر زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و سندرم پرهیز نوزادی (NAS).
با این حال، برخی از مطالعات نشان داده اند که مزایای ادامه درمان با متادون در مادران معتاد ممکن است بیشتر از خطرات آن باشد.
به همین دلیل تصمیم در مورد مصرف متادون در بارداری باید به صورت جامع و با توجه به شرایط خاص هر فرد گرفته شود.
مشاوره با متخصص در این زمینه بسیار مهم است.
درمان اعتیاد به متادون
ترک متادون و اعتیاد به آن نیاز به سم زدایی بالینی و روان درمانی برای ارائه درمان کامل و مناسب دارد.
از آنجایی که متادون یک داروی افیونی است، سم زدایی پزشکی امری ثابت و ضروری برای ترک است.
البته در برخی موارد فرد می تواند به تدریج مصرف متادون را کاهش دهد و حتی در مقطعی آن را قطع کند.
اما به طور کلی شرایطی که در روند ترک اعتیاد به متادون ایجاد می شود، متخصصان را مجبور به استفاده از داروی کمکی دیگری برای ادامه درمان می کند.
عوارض استفاده از متادون
استفاده از متادون در طولانی مدت عوارض جبران ناپذیری دارد. مصرف متادون برای اولین بار سبب بیماری و یبوست میگردد و با مصرف دوز زیاد آن، خاصیت تسکین دهندگیاش زیاد شده و فرد دچار خواب آلودگی میگردد که در صورت مصرف افزونتر، کما و یا بروز اختلالات تنفسی را در پی خواهد داشت. عوارض مصرف متادون در مدت طولانی در زیر بیان شده است:
- اختلالات روانی
- افسردگی
- ضربان نامرتب قلب
- پوسیدگی دندان
- نداشتن اعتماد به نفس
- نداشتن ثبات شخصیتی
- گاها افزایش میل به خودکشی
- کند و یا متوقف شدن تنفس
عوارض جانبی مصرف متادون رخوت، یبوست، تعریق و عدم توانایی تحمل گرما، سرگیجه و حتی غش، انقباض مردمکها، کم شدن فشارخون، تهوع و استفراغ میباشد. افزایش وزن و چاقی، اختلالات حافظه، بیقراری، درد شکمی، توهم، خارش پوست و عوارض جلدی و اختلال جنسی از سایر عوارض مصرف آن به شمار میرود.
در ویدئوی زیر توضیحات دکتر برادران متخصص قلب و عروق خوب در تهران را از مصرف دولوفین و بیماریهای قلبی ببینیم و بشنویم:
View this post on InstagramA post shared by دکتر برادران | متخصص قلب وعروق (@dr_baradaran.official)
رابطه مصرف متادون و فشار خون
علاوه بر تاثیرات منفی متادون روی کبد، دندان، اسپرم و حتی بر جنین در دوران بارداری و… یکی از عوارض Methadone تپش قلب میباشد که عارضه فوق تاثیر مستقیمیبر افزایش فشار خون دارد.
اختلالات مصرف مواد مخدر میتواند سبب افزایش فشار خون مزمن، موقت و یا فشار خون بالا در افراد شود. در صورتی که مصرف مواد مخدر متوقف گردد، این مشکل احتمال دارد برطرف شود، با این حال چنین مشکلی برای فرد بسیار خطرناک میباشد. فشار خون بالای ناشی از مواد مخدر ممکن است سبب آنوریسم، از کار افتادن قلب و سکته قلبی و مغزی، از کار افتادگی برگشت ناپذیر در کلیهها و یا حتی در میان سایر موارد ممکن است مرگبار باشد.
تاثیر استفاده از متادون بر قلب
حمله قلبی: فشار خون بالا و طولانی مدت میتواند سبب شود که سرخرگها ضخیم و سفت گردند که به آن آترواسکلروز یا همان تصلب شریان گویند که به نوبه خود منجر به حملات قلبی میشود.
از کار افتادگی قلب: همچنان که فشار بالا میرود، قلب فرد میبایست با ضخیم و سفت شدن و مقاومت افزایش یافته رگها مقابله نماید تا خون را پمپاژ کند، که ممکن است در نهایت منجر به مشکلات قلبی گشته و مقدار مورد نیاز خون به بدن نمیرسد.
آیا ترک اعتیاد میتواند سبب سکته قلبی شود؟
مواد محرک، تریاک و مشتقاتش جز خطرناکترین مواد مخدر برای سیستم قلبی و عروقی افراد هستند که به علت مختل کردن تعادل انتقالدهندههای معینی با نام کاتکول آمین، در بدن و مغز، خطرات اختلال قلبی یا عروقی را افزایش میدهد. بدون شک با توجه به عوارضی که مصرف مواد مخدر میتواند برای این ارگان مهم داشته باشد، بهترین اقدام مراجعه به یک پزشک قلب خوب و مرکز ترک اعتیاد، تحت نظر متخصصین و مشاوران با تجربه است.
متأسفانه نیکوتین موجود در انواع سیگار و حتی مواد جایگزینش که از آن برای ترک استفاده میگردد خطرات بروز انواع بیماریهای قلبی عروقی را افزایش خواهد داد.
چنانچه فردی دچار بیماری قلبی عروقی باشد یا تنگی عروق قلب پنهان داشته باشد، در صورتی که خود بیمار بخواهد به ترک مواد مخدر اقدام نماید، طبیعتا استرس بالایی به سیستم قلب وی وارد خواهد نمود که میتواند سبب بیدار کردن بیمار خفته قلبی خود شود. بنابراین در بیماران قلبی یا در فردی که چکاپ قلب نشده: ابتدا باید از وضعیت قلب وی مطلع شد.
بیشتر بخوانید:
روش های ترک متادون
ترک متادون یک فرآیند پیچیده است که نیاز به برنامه ریزی دقیق و حمایت روانی و پزشکی دارد.
یکی از راه های رایج برای ترک متادون، کاهش تدریجی دوز آن است.
این روش به فرد کمک می کند تا به آرامی به سایر مواد افیونی که کمتر اعتیاد آور هستند تغییر کند و در عین حال عوارض جانبی ترک را کاهش می دهد.
متخصصان معمولاً توصیه می کنند که به تدریج و تحت نظارت پزشکی کاهش یابد تا خطر علائم ترک را کاهش دهد و روند را تسهیل کند.
علاوه بر کاهش، درمان های مکمل مانند مشاوره روانشناختی و گروه های حمایتی نیز می تواند موثر باشد.
این گروهها به افراد کمک میکنند تجربیات و احساسات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و حمایت اجتماعی لازم را برای رویارویی با چالشهای ترک سیگار دریافت کنند.
همچنین، استفاده از داروهای جایگزین مانند نالترکسون نیز می تواند به تسهیل روند ترک کمک کند.
در زمان ترک متادون چی بخوریم؟
در طول ترک متادون، تغذیه مناسب می تواند نقش بسیار مهمی در تسهیل روند ترک و کاهش علائم ناخوشایند داشته باشد.
در اینجا برخی از مواد غذایی و موادی که می توانند در این دوره مفید باشند، آورده شده است:
پروتئین ها:
مصرف پروتئین های با کیفیت مانند گوشت بدون چربی، تخم مرغ و محصولات لبنی می تواند به بهبود انرژی و حفظ عضلات کمک کند.
پروتئین به تولید انتقال دهنده های عصبی (مواد شیمیایی مغز) کمک می کند که می توانند به تنظیم خلق و خو کمک کنند.
میوه ها و سبزیجات:
این غذاها سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها هستند که به تقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد بدن کمک می کنند.
همچنین میوه ها و سبزیجات به هیدراته نگه داشتن بدن کمک می کنند و می توانند به تسکین مشکلات گوارشی مرتبط با ترک اعتیاد کمک کنند.
غلات کامل:
انتخاب غلات کامل مانند برنج قهوه ای، کینوآ و نان گندم کامل می تواند انرژی بهتر و پایدارتری را فراهم کند و به کنترل قند خون کمک کند.
این نوع غلات همچنین حاوی فیبر است که به بهبود عملکرد گوارشی کمک می کند.
آب و مایعات:
هیدراته ماندن در طول قطع مصرف بسیار مهم است. مصرف آب کافی، دمنوش های گیاهی و عصاره های طبیعی می تواند به کاهش علائم ترک و بهبود وضعیت عمومی کمک کند.
عوارض ترک متادون
در این قسمت قصد داریم عوارض ترک متادون را در دو وضعیت معرفی و بررسی کنیم.
- حالت اول) عوارض ترک ناگهانی متادون
- حالت دوم) عوارض ترک اصولی و آگاهانه متادون
در حالتی که ترک اعتیاد اصولی و درست باشد عوارض جسمیو روحی کمتر، کوتاهتر و نیز زودگذر خواهد بود. چنانچه فردی یکباره و ناگهانی مصرف متادون را قطع نماید دچار عوارضی نظیر اختلالات شدید در خواب، کلافهگی ذهنی، استرس و اضطراب بالا، پرخاشگری، دردهای شدید در اندامهای بدن، اختلالاتی در بینایی، کاهش میل جنسی، حالت تهوع و… خواهد گردید.
وابستگی داشتن به مواد مخدر پدیدهای زیستی و بر دو نوع میباشد:
- وابستگی روحی: بدین صورت که بیمار با اصرار فراوان به دنبال مصرف مواد مخدر میرود که حالات روحی و شخصی خود را خوب و خوشایند نماید.
- وابستگی جسمیو بدنی: حالاتی است که قطع دارو سبب ایجاد و بروز علائمیمیشود که اصلا خوشایند بیمار نیست. گفته میشود که بدن فرد به حالت تعادلی جدیدی در خلال مصرف مواد مخدر میرسد که چنانچه این تعادل با مصرف نکردن مواد مخدر بهم بخورد، بدن طوری مخالف عمل مینماید و نشانههای ناخوشایندی از خود بروز مینماید.
علائم مصرف بیش از اندازه متادون
مصرف بیش از حد از متادون می تواند منجر به عوارض و عوارض جدی شود.
برخی از این علائم عبارتند از:
کاهش خطر:
یکی از خطرناکترین عوارض مصرف بیش از حد از حد متادون، استرسی است که میتواند به درمان و حتی مرگ منجر شود.
آرامش غیر طبیعی:
احساس خواب و آرامش بیش از حد ممکن می تواند به کما شود.
سرگیجه و گیجی:
مصرف بیش از حد از حد متادون می تواند در عملکرد مغز، سرگیجه و گیجی شود.
تپش قلب و فشار خون پایین:
علائم قلبی نیز ممکن است شامل ضربان قلب نامنظم و فشار خون پایین باشد.
تهوع و استفراغ:
افزایش سطح متادون در خون ممکن است باعث تهوع و استفراغ شود.
قبل از مصرف متادون چه نکاتی را باید در نظر بگیریم؟
قبل از مصرف متادون، چندین نکته مهم وجود دارد که باید در نظر بگیرید.
ابتدا افرادی که سابقه بیماری تنفسی، مشکلات کبدی یا کلیوی دارند باید با احتیاط از متادون استفاده کنند، زیرا این دارو می تواند بر عملکرد این اندام ها تأثیر بگذارد.
همچنین کسانی که به داروهای مخدر یا سایر مواد مخدر حساسیت دارند، باید قبل از مصرف متادون با پزشک خود مشورت کنند.
آگاهی از تداخلات دارویی نیز بسیار مهم است.
متادون می تواند با سایر داروها تداخل داشته باشد و عوارض جانبی یا عوارض غیرقابل پیش بینی ایجاد کند.
به عنوان مثال، ترکیب متادون با داروهای آرام بخش یا الکل می تواند خطرناک باشد و منجر به افسردگی تنفسی شود.
بنابراین لازم است بیمار فهرستی از داروهای خود را به پزشک ارائه دهد و به توصیه های وی عمل کند.
برای اطلاعات بیشتر می توانید به منابع معتبر پزشکی مراجعه کنید.
راهکارهای مطلوب جهت پیشگیری از بیماریهای قلبی
پس از آشنایی با عوارض داروها بر قلب، بهتر است راهکارهای مناسب برای پیشگیری از بیماری های قلبی را بشناسید.
در حال حاضر، روش های زیادی وجود دارد که می توانید از آنها برای پیشگیری موثر از بروز بیماری های قلبی استفاده کنید.
بنابراین سعی کنید در طول روز به اندازه کافی ورزش کنید و ورزش های مناسبی را انجام دهید که برای بهبود عملکرد قلب مناسب است.
یوگا، ژیمناستیک، پیاده روی، دویدن آهسته، دوچرخه سواری و ورزش های کششی از جمله ورزش های مناسب برای حفظ سلامت قلب هستند.
افراد مبتلا به بیماری های قلبی باید از ورزش های سنگین و حرفه ای که فشار زیادی به قلب وارد می کند اجتناب کنند.
زیرا چنین ورزش هایی باعث افزایش آسیب ها و بیماری های قلبی می شود.
حتی الامکان سعی کنید از مصرف داروهای مختلف خودداری کنید و همچنین در مکان هایی که دود سیگار یا سایر دخانیات وجود دارد نباشید.
توجه داشته باشید که افرادی که به مواد مخدر معتاد هستند بیشتر از سایر افراد در معرض بیماری های قلبی هستند.
غذاها در سلامت قلب نیز نقش موثری دارند، به همین دلیل بهتر است از یک برنامه غذایی مناسب که شامل مواد مفیدی مانند سبزیجات سالم، میوه های مختلف، غلات، پروتئین ها، ماهی، روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، روغن کنجد، روغن آفتابگردان باشد و موارد دیگر وجود دارد، استفاده کنید.
و اما کلام آخر؛ از ترک نترسید.
مقایسه وضعیت و شرایط افرادی که پس از عمل بایپس قلب، مصرف تریاک را کنار گذاشته بودند، نشان داد که میزان ریسک فوت، ایست قلبی و یا سایر مشکلات قلبی و عروقی در آنها مشابه کسانی میباشد که سابقه مصرف مواد مخدر نداشتاند. در حقیقت نه فقط ترک مصرف تریاک منجر نشده بود افراد در معرض خطرات بیشتری قرار بگیرند بلکه سبب شده بود که آنها با چنین کاری به سلامت قلب خود کمک نمایند.
نکته مهم در ترک اعتیاد تحت نظر دکتر قلب و عروق خوب بودن و چکاپ وضعیت قلب است و میبایست با ایجاد هر نوع تغییراتی در نوار قلب یا داشتن تنگی نفس و … با پزشک قلب خوب مشورت نمایید. جهت دریافت وقت ویزیت و مشاوره از دکتر عبدالوهاب برادران میتوانید با شماره زیر در تماس باشید.
توصیه های مهم درباره مصرف متادون
استفاده از متادون مستلزم رعایت نکات و توصیه های خاصی برای جلوگیری از عوارض جانبی و مشکلات ناشی از آن است.
در زیر برخی از این توصیه ها آورده شده است:
با پزشک مشورت کنید:
قبل از شروع مصرف متادون حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
پزشک می تواند دوز و روش مصرف مناسب را با توجه به وضعیت سلامتی شما تعیین کند.
رعایت دوز تجویز شده:
دوز متادون را بدون مشورت با پزشک تغییر ندهید.
افزایش یا کاهش ناگهانی دوز می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
از عوارض جانبی آگاه باشید:
متادون می تواند عوارض جانبی از جمله خواب آلودگی، یبوست و مشکلات تنفسی داشته باشد.
در صورت وجود هرگونه عارضه و مشکل به پزشک مراجعه کنید.
اجتناب از تداخلات دارویی:
برخی داروها ممکن است با متادون تداخل داشته باشند.
بنابراین قبل از مصرف هر داروی جدیدی حتما با پزشک خود مشورت کنید.
اجتناب از الکل و سایر داروها:
ترکیب متادون با الکل یا سایر داروها می تواند خطرناک باشد و منجر به عوارض جانبی جدی مانند افسردگی تنفسی شود.
پیگیری منظم با پزشک:
برای بررسی سلامت و عوارض جانبی خود به طور منظم به پزشک مراجعه کنید.
راههای ارتباطی:
10 پاسخ
چه دارو هایی با متادون تداخل دارویی دارند؟
داروهای خواب و یا اضطراب، داروهای مورد استفاده برای تشنج، آنتیهیستامینها، شل کنندههای عضلانی، داروهای ضد درد و مسکن، مهارکنندههای MAO و داروهای ضد قارچ آزولی.
چه مدت می توانید متادون مصرف کنید؟
برای نگهداری متادون، 12 ماه حداقل در نظر گرفته می شود، و برخی از افراد معتاد به مواد افیونی همچنان از نگهداری متادون برای سال های متمادی بهره مند می شوند.
عوارض جانبی داروی متادون چیه؟
عوارضی مانند خواب آلودگی، بی خوابی، سرگیجه، سردرد، گیجی، ضعف، تغییرات خلقی،احساس بی قراری، سرخوشی،افت فشار وضعیتی، درد قفسه سینه و تند یا کند شدن ضربان قلب را دارد.
آیا مصرف متادون میتواند باعث آریتمی شود؟
سلام به شما.
بله، مصرف متادون ممکن است باعث آریتمی قلبی در برخی بیماران شود، به ویژه در افرادی که پیشینهای از مشکلات قلبی دارند.
چگونه میتوان از عوارض قلبی ناشی از متادون جلوگیری کرد؟
سلام به شما همراه گرامی سایت
بیماران باید تحت نظارت پزشک قرار گیرند و هرگونه علامت غیرعادی مانند درد قفسه سینه یا تپش قلب را به سرعت گزارش دهند.
همچنین، تنظیم دوز و تغییرات در شیوه زندگی میتواند کمککننده باشد.