نحوه گرفتن نوار قلب و اهمیت انجام آن

نوار قلب چیست؟ به نمایش پتانسیل‌هایی که توسط قلب تولید می‌شوند به شکل نمودار، الکتروکاردیوگرافی گفته می‌شود. در حقیقت ECG می‌تواند فعالیت الکتریکی قلب را در قالب یک نمودار مشخص به نام الکتروکاردیوگرام نمایش دهد.

امواج الکتریکی قلب شما با استفاده از دستگاه الکتروکاردیوگراف یا ECG-EKG روی یک نوار کاغذی سطرنجی ثبت می‌شوند. متخصص از میزان پستی و بلندی‌های این نمودار، سلامت قلب شما و میزان فعالیت آن را در می‌یابد.

الکتروکاردیوگرافی یک اقدام رایج و روتین به جهت بررسی دردهای قلب و عروق و سکته‌های قلبی می‌باشد.

این تست در میان متخصصین از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است. تقریبا برای تمام افرادی که در معرض مشکلات حاد قلبی، آنژین صدری و سکته قلبی هستند، نوار قلب تجویز می‌شود.

انتخاب روند درمان و داروهای لازم برای آن با استفاده از این تست برای متخصص راحت‌تر خواهد بود.

امروز در این مطلب از وی سایت رسمی دکتر عبدالوهاب برادران، بهترین متخصص قلب و عروق، قصد داریم تا درباره نحوه گرفتن نوار قلب و ویژگی‌های آن صحبت کنیم. اگر شما عزیزان نیز مشتاق کسب اطلاعات بیشتر و گرفتن نوبت در این زمینه هستید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

خوشبختانه بیماری قلبی معمولا قابل پیشگیری می‌باشد. پیروی از راه و روش زندگی سالم، خیلی پیچیده نمی‌باشد و نیاز به سخت‌گیری ندارد فقط کافی است که عادات صحیحی را وارد زندگی خود نمایید و از زندگی با کیفیت و سالم‌تر در آینده لذت ببرید.‌ اگر شما نیز مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف قلبی هستید، مقاله نحوه پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی از وب سایت دکتر عبدالوهاب برادران را مطالعه فرمایید.

نوار قلب چیست و ویژگی‌های آن

نوار قلب چیست و ویژگی‌های آن
نوار قلب چیست و ویژگی‌های آن

برق‌ دل‌ نگاری یا الکتروکاردیوگرام نوعی نمودار است که فعالیت مکانیکی قلب را به تصویر می‌کشد. این نمودار فعالیت الکتریکی ضربان قلب و همچنین ریتم‌های متوالی آن را نمایش می‌دهد. در این روش به جهت تشخیص میزان فعالیت الکتریکی قلب، از ثبت مسیر حرکت یک ایمپالس الکتریکی کمک گرفته می‌شود. یک ایمپالس الکتریکی از گره سینوسی – دهلیزی قلب منشا می‌گیرد. این ایمپالس باعث انقباض قلب می‌شود. سیگنال‌ها با استفاده از الکترودهای قلزی که تکنسین آنها را روی قفسه سینه بیمار متصل می‌کند، دریافت می‌شوند.

نوار قلب یا همان الکتروکاردیوگراف در مجموع دشواری و خطری برای بیمار ندارد. اما در مقابل اطلاعات مهم و با ارزشی را به متخصص ارائه می‌کند. در نتیجه درمان مشکلات احتمالی و رفع بیماری‌های قلبی ساده‌تر خواهد بود.

شما عزیزان می‌توانید برای انجام تست نزد بهترین متخصص قلب و عروق به مطب دکتر عبدالوهاب برادران مراجعه کنید. در این مرکز شما می‌توانید در نهایت آرامش تست Electrocardiography خود را انجام داده و دقیق‌ ترین نتیجه را دریافت کنید. به همین منظور می‌توانید با شماره تلفن‌های درج شده در انتهای مقاله تماس گرفته و اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.

گرفتن نوار قلب چگونه است؟

گرفتن نوار قلبی نه برای تکنسین مربوطه و نه برای بیمار سختی و دشواری خاصی ندارد. این کار یکی از ابتدایی ترین مهارت‌هایی است که افرادی همچون پرستاران و کادر درمان با آن آشنا می‌شوند. همچنین یکی از رایج ترین تست‌هایی که در مراکز درمانی و بیمارستان‌های تخصصی انجام می‌شود نیز گرفتن نوار قلبی است. ECG برای سلامت بیمار و اطلاع از وضعیت درونی او بسیار موثر و مفید است. به شرطی که به درستی و نهایت دقت انجام شود.

برای انجام تست نوار قلب، تکنسین باید ابتدا ده الکترود را با استفاده از پد چسب دار به پوست قفسه سینه بیمار متصل کند. در صورتی که بیمار در ناحیه سینه دارای موی زائد باشد، باید پیش از تست موها را بتراشد.

در غیر این صورت الکترودها به درستی به سینه متصل نمی‌شوند. در طی این فرایند بیمار باید روی کمر بخوابد. سپس رایانه با استفاده از این الکترودها اطلاعات مورد نیاز خود برای رسم نمودار را کسب کرده و روی کاغذ ترسیم می‌کند.

بعد از اینکه تست ECG انجام شد، تکنسین این الکترودها را از سینه جدا می‌کند. چسب این الکترودها ممکن است پوست زیر خود را حساس و چسبناک کند. اما به کمک یک دوش آب گرم این چسب از روی پوست پاک می‌شود.

بعد از انجام تست برق‌ دل‌ نگاری بیمار قادر است به فعالیت روزانه خود ادامه دهد و نیازی به استراحت ندارد. شاید این سوال را از خود بپرسید که گرفتن نوار قلب چقدر طول میکشد؟ در پاسخ باید بگوییم که مجموعا انجام تست نوار قلب 10 دقیقه طول می‌کشد.

افزایش دقت نوار قلبی

برای اینکه بتوانید نوار قلبی بهتر را با دقت فراوان تر انجام بدهید از بیمار بخواهید که کاملاً راحت باشد و بتواند لباس های آزاد و گشاد بپوشند در اطراف بیمار رادیو موبایل و تلویزیون به هیچ عنوان روشن نباشد.

 استفاده از سیم ارت در صورت نیاز و پارازیت ها در نوار قلب کم تر دیده شود الزامی است به تخت بیمار تکیه ندهید.

 استفاده از ژل های لیدوکائین یا آب بر روی سطح بیمار به جهت بالا بردن رسان‌ای و ثبت کردن بهتر جریان الکتریکی بسیار قوی است و همه این موارد باعث می‌شود و دقت نوار قلب به مراتب بالاتر برود. افزایش دقت نوار قلبی مهم تربین مسئله ای است که باید به ان پرداهت.

نوار قلبی بیمار دچار نقص عضو چگونه انجام میشود؟

زمانی که بیمار در دست یا پایش دچار نقص عضو یا آمپوتاسیون شده است یا یکی از اعضای او در گچ قرار دارد کلید ها را به نزدیکت ترین قسمت و آن اندام وصل می کنند در نقاطی که دارای ضخامت هست  می توان از کلید هایی برای گرفتن کلید پا و دست استفاده نمود.

 یعنی سیم مرتبط به دست یا پا را به یک دیوار در پوست اتصال می دهند اگر بیمار در حال لرزش ناشی از سرما تشنج بود نوار قلبی پارازیت خیلی زیاده نشان می‌دهد که برای کم کردن این کار باید سیم ها را  را به قسمت های پروگزیمال در قسمت پا و دست اتصال بدهند قسمت پروکسیمال بخشی از که به قلب نزدیک تر می باشد.

تفسیر امواج نوار قلبی

تفسیر امواج نوار قلبی
تفسیر امواج نوار قلبی

امواج فعالیت الکتریکی به صورت ورود و موج های متناوب ثبت می‌گردد و چندین موج قطعه و ترکیب را به وجود می‌آورد در هر دوره قلبی از یک شروع و تا موج p شکل بعدی آن را ادامه می دهند pیک موج کوچک است که انقباض دهلیز ها را در نوار قلب نشان می دهد.

بعد از مکثی کوتاه یک ترکیب کیو آر اس می‌خورد که حرکت خطی نوار قلب را سرعت می‌بخشد و به سمت پایین یا بالا یا به صورت مکرر آن را تکرار می کند.

 این ترکیب در انقباض بطن ها به وجود می آید و در نهایت بعد از مکثی بلند موج مشاهده می‌گردد که پر شدن ناگهانی بطن ها را به نمایش می گذارد.

 ای سی جی یک قطعه استیل است  که دارای ۴ فاصله است تغییرات هر کدام نشان دهنده یک نوع از بیماری ها هستند نوار قلبی که روی صفحات مخصوص ثبت می گردد به خانه های مشبک ای با مساحت های یک میلی متر مربعی تقسیم بندی می شود.

از آنجا که سرعت حرکت کاغذ در نوار قلب معمولاً حدود ۲۵ میلیمتر در ثانیه می باشد کوچکترین مربع عرض حدود یک میلیمتر معادل ۴۰۰ را نشان خواهد داد البته آن را برای محور افقی نشان می‌دهد ضربان  عمودی که بر روی دامنه موج مثبت یا منفی را نمایان می کند.

زمانی که فشار خون خیلی بالا می‌رود برای اینکه قلب از عهده بالا رفتن بار تحمیل شده به سمت خون بر بیاید قلب به مراتب بزرگتر می‌شود.

 این عمل باعث می‌شود افزایش ولتاژ در الکتروکاردیوگرام ها اتفاق می‌افتد و شاخص غیرمستقیمی اندازه را به وجود آورد وقتی که فردی مبتلا به حال پروفن های بدن چپ می گردد باید جهت درمان فوری فشار خون در سمت بالا و پایین خود را نشان دهد.

چون این مشکل نمایانگر این است که عضلات قلب تحت فشار خیلی شدید قرار گرفته اند و فشار به دلیل این است که بتواند همراه با افزایش غیر طبیعی فشار خون می تواند خون را به تمامی نقاط بدن به صورت پمپاژ برساند.

بهترین زمان جهت انجام نوار قلب

یکی از روش‌ های تشخیصی و البته کاملا دقیق برای بررسی عملکرد و سلامت قلب نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام می باشد که پزشکان به این واسطه فعالیت الکتریکی قلب را در حالت استراحت بررسی کرده و اطلاعاتی کاملاً دقیقی در مورد میزان و ریتم قلب کسب می‌ کنند.

 پزشکان به واسطه انجام نوار قلب متوجه خواهند شد که آیا شخص با مشکلاتی مانند فشارخون بالا مواجه است یا خیر و آیا علائمی مبنی بر حملات قلبی در گذشته مشاهده می گردد یا نه.

با انجام نوار قلب پزشکان می‌ توانند هرگونه علائم ناشی از بزرگ شدن قلب را بررسی کنند و به این واسطه تشخیص می دهند که اگر فرد در معرض بیماری های خاص قرار دارد سریعا به آن رسیدگی خواهند کرد.

زمانی که با علائم خاص مانند درد در قفسه سینه، سرگیجه، نبض تند و یا تنگی نفس به پزشک مراجعه می کنید متخصصان ابتدا ضربان قلب را بررسی کرده و در صورت بی نظمی و یا کاهش ناگهانی آن انجام تست نوار قلب را برای شما الزامی می دانند.

شرایط و محدوده سنی خاصی برای انجام نوار قلب وجود ندارد و پزشکان این فرایند را برای تمامی سنین انجام می دهند تا به این واسطه بتوانند هر گونه بیماری های قلبی پنهان و آشکار را مورد ارزیابی قرار دهند.

 این غربالگری برای تمامی کسانی که سابقه بیماری‌ های قلبی داشته و یا در اعضای خانواده شخصی مبتلا به عوارض قلبی می باشد الزامی است و باید طی فواصل زمانی مشخص تحت نظر متخصصان تست نوار قلب انجام پذیرد.

 با انجام نوار قلب عوارض پنهان در مراحل اولیه شناسایی میشوند و قطعا این روند کنترل و درمان آسیب های قلبی را آسان‌ تر خواهد کرد و عوارض و بیماری های کمتری را در پی خواهد داشت.

به طور کلی نوار قلب فرایندی بدون درد و کاملا غیر تهاجمی می باشد که با ثبت اطلاعات بسیار جزئی پزشک می‌ تواند سلامت و نحوه کار قلب را به طور دقیق بررسی کند.

 متخصصان شرایط خاصی را برای انجام نوار قلب در نظر نمی‌ گیرند و شما می توانید بدون محدودیت در هر زمانی که به این روش تشخیصی نیاز باشد از آن استفاده کنید.

در هر صورت انجام نوار قلب در موارد زیر برای تمامی افراد الزامی است، اگر متوجه میشوید که ضمن انجام فعالیت های روزانه و حتی در زمان استراحت تنگی نفس و درد در قفسه سینه را تجربه می کنید انجام این روش تشخیصی برای شما الزامی می باشد.

 اگر افراد به دنبال افزایش ضربان قلب، سرگیجه سردردهای خفیف و یا حالتی مانند بیهوشی را تجربه می‌ کنند در این شرایط پزشکان با انجام نوار قلب می توانند اطلاعات خوبی نسبت به این عضو حساس کسب نمایند.

اگر هنگام انجام فعالیت های ورزشی به صورت ناگهانی ضعف و کاهش انرژی را تجربه می کنید ممکن است سلامت قلب به خطر افتاده و بهتر است با یک نوار قلب بسیار ساده از وضعیت آن مطلع شوید.

با این حال باید بدانید که پزشکان و متخصصان برای اغلب مراجعین با تمام این علائم نوار قلب را مناسب دانسته و بهتر است با انجام این روش تشخیصی بهتر و دقیق تر از سلامت قلب خود محافظت نمایید.

نوار قلبی نشان دهنده گرفتگی عروق

گرفتن نوار قلب یا همان الکتروکاردیوگرام نشان دهنده تغییراتی همانند محصول شدن سرخرگ‌های کرونری یا تنگ شدن آنها است که خون را به سمت قلب ارسال می‌کند.

 اگر این تغییرات در سرخرگ وجود بیاید عارضه هایی را پدید می‌آورد که این عارضه از افراد که مبتلا به ان دردهای در سینه هستند و هیچگونه نشانه‌ای از آن در بیمار وجود نداشته باشد یا هیچ دلیل دیگری بر روی آن نباشد نشان دهنده سکته قلبی است با این حال امکان دارد در نوار قلب تغییرات ایسکمی دیده شود این تغییرات مهم هستند و باید به آنها توجه ویژه شود.

گرفتن نوار قلب از جنین چه علتی دارد؟

گرفتن نوار قلب از جنین چه علتی دارد؟
گرفتن نوار قلب از جنین چه علتی دارد؟

بسیاری از خانم ها احساس دارند که می توانند قبل از زایمان با حس کردن حرکات جنین شان شخصیتش را بشناسند و با او ارتباط برقرار کنند احساس حرکت جنین یکی از پر ارزش ترین بخش در بارداری برای هر مادر است.

این حرکت می‌تواند آغاز کننده یک رابطه عاطفی میان مادر و جنین باشد تعداد حرکات متفاوت هستند دامنه حرکات او از تکان خوردن های ظریف شروع می شود و به مراتب این حرکات تندتر راحتی با لگد زدن های دردناک ممکن است همراه باشد.

در رابطه با حرکات جنین باید خودتان را با دیگران مقایسه کنید البته وقتی که از حالت سکون به خود گرفته است می‌تواند شما را نگران کند اگر الگوی طبیعی حرکت جنین تان از بین رفته می توانید برای اطلاع پیدا کردن از ان  به قلب گوش دهید.

 در بیشتر مواقع پزشکان به  شما می‌گویند که جای هیچگونه نگرانی ندارد و  گرفتن نوار قلب جنین یکی از کار های است که به  صورت روزانه انجام شود ولی می تواند به تشخیص خوبی منجر شود.

 برای گرفتن نوار قلب جنین از مادر می خواهد که در مدت استراحت قرار بگیرد هوای بر روی شکم او کشیده می شود این نوار دارای یک پولیپ گرد است و میزان ضربان قلب جنین را به صورت کامل می سنجد.

از روی این نمی‌تواند آنها در خطر درمان کنید. در برخی مواقع هم ختم بارداری می تواند اقدام کند باید بدانید که بعضی از آنها در داخل رحم زن به طور طبیعی از خود نشان می دهد.

 قلبشان برای کنترل می‌شود که می‌تواند نشان‌دهنده نارسایی های جفت و اختلالات دیگری باشد می توانید حرکات جنین را  قطع کنید و در صورت به وجود آمدن مشکلات صورت پی در پی دارد انجام دهید و خطری شما را تهدید نخواهد کرد.

اتصال لیدها به بدن بیمار

روش کار در این تست برای اتصال لیدها به این شکل می‌باشد که سیم‌های مرتبط با استفاده از گیره‌ها و یا بادکش‌های خاص به بدن متصل می‌شوند. بعد از اینکه دستگاه تنظیم شد، 12 لید قلبی و 1 لید بلند از بیمار دریافت می‌شود. برای اینکه نوار قلب کاملا دقیق باشد باید از وصل بودن صحیح سیم‌ها به بدن اطمینان حاصل شود. محلی که بادکش‌های جلوی قلبی نیز به آنجا وصل می‌شود نیز بسیار مهم است. در نتیجه فرد باید کاملا به این مسئله آگاه و مسلط باشد.

بیمار باید ساعت و هر شی فلزی دیگری که همراه دارد را از خود دور کند. سیم‌های مرتبط به جلوی قلب نیز با استفاده از بادکش‌های خاص و با ترتیبی معین از جلوی قلب تا پهلوی سمت چپ بیمار چسبانده می‌شوند. در ادامه به صورت اتوماتیک و یا دستی، 12 لید یا نوار مختلف از بیمار گرفته می‌شود.

در هر یک از این لیدها سیم‌های خاصی مسئول دریافت و ثبت الکتریسیته‌های ناشی از فعالیت قلب هستند. در نهایت نمایی کامل از قلب و فعالیت آن کسب می‌شود. 6 نوار اولیه موظف هستند تا  لیدهایی از دست و پای بیمار ثبت کنند. 6 نوار دوم نیز به سیم‌های جلوی قلب مربوط می‌شند. یک نوار بلندتر نیز از لید شماره 2 دریافت می‌شود. این لید مخصوص بررسی ضربان قلب در طول زمان است.

از زمان راه اندازی ویزیت مجازی و از راه دور در دنیای پزشکی زمان زیادی نمی‌گذرد. با این وجود در سالیان اخیر شکل جدی‌تری به خود گرفته است. اگر شما نیز مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف قلبی هستید، مقاله چه افرادی می‌توانند از ویزیت مجازی استفاده کنند؟ از وب سایت دکتر عبدالوهاب برادران را مطالعه فرمایید.

با استفاده از تست نوار قلبی چه مواردی تشخیص داده می‌شود؟

  • شناسایی تعداد دفعات و همچنین الگوی ضربان قلب (تشخیص غیرطبیعی و یا طبیعی بودن تپش‌های قلب و ترسیم الگوی آن)
  • شناسایی ضخامت مضاعف و احتمالی دیواره قلب (این عارضه در اثر فشار خون بالا و یا دیگر بیماری‌های مرتبط با قلب و همچنین مصرف بیش از حد الکل)
  • شناسایی و بررسی شواهد احتمالی حاکی از حملات قلبی اخیر
  • شناسایی و بررسی شواهد احتمالی حاکی از حملات قلبی گذشته و آثار آن
  • شناسایی بخش‌های احتمالی قلب که به قدر کافی خون رسانی ندارند
  • شناسایی شواهد اختلالات الکترولیتی در داخل بدن

برای داشتن یک الکتروکاردیوگرام دقیق و سالم یا نتایج صحیح، باید شرایط زیر برای بیمار مهیا باشد:

  • بیمار راحت باشد و هیچ گونه استرسی برای وی وجود نداشته باشد. ترجیحا لباسی که تن بیمار است آزاد و خنک باشد.
  • اصوات مزاحمی همچون تلویزیون، رادیو، موبایل و… که تمرکز بیمار را برهم می‌زنند اطراف وی و در محیط نباشد.
  • تکنسین‌ها و افرادی که در محیط حضور دارند نیز به هیچ عنوان نزد بیمار صحبت نکرده و استرس او را بیشتر نکنند.
  • چنانچه پارازیت‌های پی در پی در نوار مشاهده شد، از سیم ارت استفاده شود.
  • تکنسین و دیگر افراد به تخت بیمار تکیه نزنند و آن را حین تست تکان ندهند.
  • مصرف ژل لیدوکائین و یا استفاده از آب روی سطح پوست بیمار دقت EKG را بالا میبرد. چرا که رسانایی افزایش یافته و جریانات الکتریکی قلب بهتر ثبت می‌شود.

در صورتی که جز مبتلایان به بیماری قلبی هستید و تمایل دارید که در ماه مبارک رمضان روزه بگیرید، می‌بایست بدانید که شما جز بیماران قلبی مجاز به روزه گرفتن می‌باشید یا خیر؟ اگر شما نیز مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف قلبی هستید، مقاله روزه و بیماری‌های قلبی  را مطالعه فرمایید.

آمادگی لازم پیش از انجام ECG و هزینه آن

  • پیش از انجام تست باید فعالیت فیزیکی سنگین داشته باشید تا تپش‌های قلب شما تا حدی متفاوت شود.
  • از استرس دور باشید و از هر چیزی که باعث آرامشتان می‌شود کمک بگیرید.
  • بیمار پیش از اینکه برای تست به کلینیک مراجعه کند، باید از مصرف غذاهای سنگین پرهیز کند.
  • آقایان حتما پیش از انجام تست، موهای زائد قفسه سینه خود را بتراشند.

هزینه نوار قلب بسته به شرایط بیمار متفاوت می‌باشد. به همین دلیل برای اطلاع از هزینه و نحوه پرداخت می‌توانید با شماره تلفن‌های مندرج در انتهای مقاله تماس گرفته و پاسخ سوال خود را دریافت کنید. شما عزیزان می‌توانید به جهت پیشگیری و درمان انواع مختلفی از بیماری‌های قلبی و عروقی و همچنین انجام نوار قلب توسط بهترین متخصص قلب و عروق در تهران به مطب دکتر عبدالوهاب برادران مراجعه کنید. ایشان با ارائه بهترین و به‌روزترین روش‌های درمانی، وضعیت سلامتی قلب و عروق شما را بهبود خواهند بخشید.

راه‌های ارتباطی با مطب:

تماس با پزشک

نوبت دهی آنلاین

اینستاگرام

تلفن تماس:  09399605514

نویسنده:

دکتر عبدالوهاب برادران

دکتر عبدالوهاب برادران، متخصص قلب و عروق ، فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی ( اقدامات مداخله ای قلب ، آنژیوگرافی ، آنژیوپلاستی ) و متخصص درمان واریس با سوابق درخشان تحصیلی و حرفه ای از قبیل رتبه های برتر، دانشجوی نمونه، عضویت در هیات علمی دانشگاه تهران، فلوشیپ آنژیوپلاستی و مدیریت بنیاد قلب سالم، خدمات ارزشمندی در زمینه های مختلف پزشکی مانند اکوقلب، آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی و درمان واریس ارائه می نماید.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه