واریس پا در زنان در واقع عروق پیچ خورده، متورم و بزرگ شده ای است که، اصولا پای شما را درگیر میکند. هیچکس علاقهای به دیدن این وریدهای آبی، بنفش، برخی اوقات دردناک در بدن خود ندارد. متاسفانه اما حدود نیمی از افراد بزرگسال در یک برهه از زندگی خود با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند.
فهرست مطالب
Toggleوریدهای واریس وقتی تشکیل میشوند که دریچه های داخلی شکسته شده و خون در جهت اشتباه در پا جریان یابد و سپس درون وریدها جمع شود. این پدیده با کشیدگی و اتساع رگ و به دنبال آن تورم و ناراحتی همراه خواهد بود. این وریدها میتوانند اغلب با بیرون زدگی حتی بیشتر نیز همراه بوده و بخاطر نگه داشتن جریان خون بیشتر، شخص را برای مدت بیشتری درگیر کنند. بسیاری از مردم تصور میکنند علت بروز واریس را میدانند درحالیکه خود در معرض بیشترین خطر برای ابتلا به آن هستند.
مطالعه بیشتر: واریس دست
چرا خانم ها یشتر از آقایان درگیر واریس می شوند؟
وقتی صحبت از واریس به میان می آید، مطالعات متعددی نشان میدهند که احتمال تشکیل عروق برآمده، بنفش رنگ، و اغلب دردناک، در خانمها نسبت به آقایان بیشتر بوده و علت آن نیز ممکن است هورمون پروژسترون باشد. پروژسترون در مردان نیز مانند زنان تولید میشود اما در خانم ها مقدار آن بسیار بالاتر است. طی یک مطالعه که در سال 2009 روی خانم های باردار انجام شد، محققان دریافتند که مقدار هورمون پروژسترون در بین خانم های مبتلا به واریس نسبت به آنانی که واریس ندارند بسیار بیشتر می باشد.
همچنین مطالعه های دیگر با محوریت تاثیر پروژسترون روی وریدهای صافن بزرگ، وریدهای بزرگ پا که اغلب شاهد بزرگ شدگی آنان در مردان و زنان مبتلا به واریس های کوچکتر میباشیم، و نیز وریدهای عنکبوتی صورت گرفته و اثبات کرد این وریدها دارای گیرنده هایی برای پروژسترون بوده که باعث حساس تر شدنشان نسبت به تاثیرات این هورمون میشود.
هرمون پروژسترون علت ایجاد واریس پا در زنان
پروژسترون علاوه بر نقشی که در تنظیم چرخه قاعدگی و حفظ چند اندام در بدن شخص دارد، سبب استراحت دیواره های عروق خونی نیز میگردد. دانشمندان بر این باورند وقتی این دیواره ها به حالت استراحت درمیآیند دریچه های کوچک میان این عروق نیز وارد مرحله استراحت شده و فشار ناشی از جریان خون به طرفین دیواره رگ اعمال میشود که این سبب تضعیف آن رگ خواهد شد. واقعیت این است که از آنجایی که مقدار پروژسترون در خانم ها به طرز قابل توجهی بالاتر از آقایان است و پروژسترون در خانم ها یک هورمون جنسی اصلی و عمده به حساب میشود، لذا پژوهشگران معتقدند این هورمون حداقل یکی از دلایل مستعدتر بودن خانم ها نسبت به واریس در مقایسه با آقایان است.
اما با این حال صرف نظر از جنسیت، واریس میتواند با درد، ناراحتی، احساس کوفتگی و سنگینی در محل وقوع همراه باشد. در صورت عدم درمان نیز این بیماری با مسائل جدی تری همراه میشود. دکتر برادران از جدیدترین فنون روز برای تسریع درمان واریس پا و بالابردن ایمنی آن نسبت به هر زمان دیگر، بهره میبرد.
آیا واریس تنها در خانم ها رخ میدهد؟
احتمال وقوع واریس در خانم ها بیشتر است. تغییرات هورمونی ناشی از بارداری یا یائسگی ممکن است عاملی در افزایش احتمال واریس باشد چراکه هورمون های مربوط به این دو پدیده اصولا سبب استراحت دیواره عروق میشوند. با اینحال اما واریس گریبان آقایان را نیز گرفته و 45 درصد مردان در طول زندگی خود آن را تجربه میکنند.
برای تشخیص سریع و مشاوره درمان واریس در خانمها و آقایان میتوانید به دکتر واریس در غرب تهران مراجعه کنید.
اولین و مهمترین عامل پیش بینی کننده واریس تاریخچه خانوادگی فرد است. اگر مادر یا پدربزرگ شما به واریس مبتلا شده باشند شما نیز به احتمال زیاد آن را تجربه خواهید نمود و این هیچ ربطی به جنسیت شما ندارد.
همچنین رژیم غذایی به طور مستقیم بر گردش خون، عملکرد صحیح رگها و بروز واریس در زنان و مردان تأثیر میگذارد. ما در مقاله برای درمان واریس چه بخوریم؟ بطور کامل به بررسی این موضوع پرداختهایم.
واریس پا در زنان با سن ارتباط دارد؟
لزوما قرار نیست هر فرد در یک سن خاص به واریس دچار شود و ضمنا راههایی برای پیشگیری از آن وجود دارد. حقیقت این است که با بالارفتن سن صرفا احتمال ابتلا به واریس زیاد میشود چرا که بالا رفتن سن سبب فرسودگی و گسیختگی دریچههای عروقی که وظیفه تنظیم جریان خون را دارند، میشود.
البته ورزش برای واریس پا در زنان میتواند به پشیگیری و درمان این عارضه کمک کند.
آیا انداختن پا روی پا باعث بروز واریس میشود؟
انداختن پا روی پا یا پوشیدن شلوار تنگ ارتباطی با بروز واریس ندارد. فشاری که مثلا حین انداختن پا روی پا از سمت بیرون به وریدهای شما وارد میشود ناچیز بوده و نیروی آن به حدی نیست که به وریدها آسیب بزند. اما با این وجود بسته به مدت زمان و محل اعمال فشار،این کار میتواند علائم واریس را تشدید کند. در ضمن اگر شما برای مدت طولانی این دوکار را تکرار کنید، خون شما کمی سخت تر به جریان صحیح خود خواهد رسید.
آیا بارداری باعث بروز واریس میشود؟
طی دوره بارداری، حجم خون بدن شما افزایش مییابد. با اینکه این جریان خون وظیفه تغذیه جنین درحال رشد در بدن را دارد، اما یک نتیجه نامطلوب را نیز در پی خواهد داشت: بزرگ شدن وریدهای پا. همچنین تغییرات هورمونی در دوره بارداری احتمالا در بزرگ شدن وریدها دخیل باشند. در اکثر خانم ها اما این یک وضعیت زودگذر بوده و وریدهای آنان پس از زایمان به اندازه اولیه خود بازم گردند.
آیا واریس یک مشکل زیبایی است؟
بسیار ساده است، واریس ابدا یک مشکل زیبایی نیست. در بهترین حالت میگوییم واریس یک دغدغه زیبایی با کمی علامت و تظاهرات است. اصولا واریس سبب بروز درد، تورم و خستگی در پا شده که علائم آن حتی با کمترین ورزش و ایستادن روی پا، بدتر میشود. در بدترین حالت واریس میتواند حاکی از یک بیماری پیش رونده بنام نارسایی مزمن وریدی باشد که با کاهش سرعت ترمیم زخم، بروز زخم یا اولسر و در اغلب موارد حاد، قطع عضو همراه خواهد بود. پزشک یا کارشناس سلامت شما باید تمام وریدهای دارای واریس، مخصوصا وریدهای علامت دار را مورد ارزیابی و آزمایش قرار دهد.
آیا درمان واریس دردناک است؟
ممکن است چیزهایی در مورد درمان واریس در گذشته که شامل بریدن رگ یا سایر روش های هجومی بوده است، به گوشتان خورده باشد. این روشهای دردناک اغلب با ایجاد اسکار همراه بوده و دوره نقاهت طولانی نیز داشتند. اما اکنون با پیشرفت فناوری، بسیاری از گزینه های درمانی در دسترس بوده که خاصیت هجومی آنان بسیار کم میباشد و قطعا نظر بیمار را به خود جلب خواهند کرد.
جراحی رادیوفرکانسی یا کند و سوز لیزری با نتایج مطلوبی همراه بوده و دوره ازکار افتادگی پایینی نیز دارند. در این روشهای معالجه، از حرارت یا اشعه برای آسیب به داخل ورید استفاده شده که در نهایت با ریزش دیواره ورید مبتلا به واریس، آن را کاملا از بین میبرند.
همچنین اگر از جراحی و روشهای تهاجمی برای درمان واریس میترسید، میتوانید از روشهای خانگی و طبیعی و طب سنتی مثل درمان واریس با زالو کمک بگیرید.
گزینه دیگر اسکلروتراپی است که در آن با تزریق یک محلول سبب ریزش دیواره ورید میشوند. فرآیند از بین بردن وریدها بلافاصله آغاز میگردد. بیشتر بیماران پس از حدود دو ماه نتیجه کاملا مطلوب را بدست آورده و در طی این دوماه کمترین ناراحتی را بدون دوره از کار افتادگی تجربه خواهند کرد.
دکتر عبدالوهاب برادران متخصص قلب و عروق در تهران
منبع: