کاردیومیوپاتی دیلاته چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

می خواهم از یک عضو کوچک و خستگی ناپذیر در سمت چپ قفسه سینه هایمان برایتان بنویسم. از پیش از آنکه چشم به جهان بگشاییم درست تا آخرین لحظه زندگی مان، قلب ما بی وقفه میتپد. زمانی که عزیزانمان را در آغوش می­کشیم، عشق را در قلب خودمان احساس می­کنیم و با حس کردن ضربان قلب یکدیگر احساس آرامش می­کنیم. در این مقاله با یک نوع خاص از انواع بیماری های قلبی آشنا می­شویم. در مقاله ای دیگر از همین سایت درباره سایر انواع بیماری های قلبی نوشته ایم. کاردیومیوپاتی یا بیماری عضله قلب نوعی بیماری پیشرونده قلبی است. در این وضعیت قلب به طور غیرطبیعی بزرگ، ضخیم و یا سفت می‌شود.

در نتیجه ­ی این اتفاق دیگر ماهیچه‌ی قلب قادر به پمپاژ کارآمد خون نبوده و دچار نارسایی می‌شود. پیامد اصلی نارسایی قلبی پس زدن خون به ریه‌ها و سایر قسمت‌های بدن می‌باشد. این بیماری اغلب با ایجاد آریتمی همراه است. کاردیومیوپاتی اتساعی (دیلاته)، ایسکمیک و محدود کننده از انواع اصلی کاردیومیوپاتی‌ محسوب می‌شوند. با مطالعه این مقاله در مورد کاردیومیوپاتی دیلاته، علائم و مراحل تشخیص و درمان آن بیشتر بدانید.

کاردیومیوپاتی دیلاته

کاردیومیوپاتی دیلاته(DCM) نوعی گشاد شدگی عضله ی قلب است. وضعیتی است که در آن بطن چپ، محفظه پمپاژ اصلی قلب، بزرگ و گشاد می شود. همانطور که محفظه بزرگتر می شود، دیواره عضلانی ضخیم آن کشیده می شود و نازک تر و ضعیف تر می شود. این اتفاق باعث می شود قلب بیمار به خوبی نتواند خون را پمپاژ کند.

 کاردیومیوپاتی دیلاته یا اتساعی

ویژگی های بیماری کاردیومیوپاتی دیلاته چیست؟

کاردیومیوپاتی اتساعی چه علائمی دارد

بسیاری از افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی اتساعی علامتی از بیماری ندارند. برخی از این بیماران تنها دچار علائم خفیف می‌شوند و زندگی نرمالی دارند. علائم برخی از بیماران با تشدید وضعیت قلب بدتر می‌شود. علائم DCM ممکن است در هر سنی رخ دهد و  شامل موارد زیر می‌باشد:

کاردیومیوپاتی دیلاته

کاردیومیوپاتی اتساعی به چه دلایلی ایجاد میشود؟

کاردیومیوپاتی اتساعی یا DCM ممکن است برای ما به ارث رسیده باشد؛ اما معمولاً علل دیگری از جمله موارد زیر در ایجاد آن نقش دارند:

عوامل موثر بر کاردیومیوپاتی دیلاته

کاردیومیوپاتی اتساعی بیشتر در آقایان سنین ۲۰ تا ۵۰ سال اتفاق می­افتد. ولی در خانم ها نیز احتمال رخ دادن این بیماری وجود دارد. عوامل ذکر شده در پایین می­تواند از عوامل خطر باشد:

فرایند تشخیص کاردیومیوپاتی دیلاته چیست؟

تشخیص کاردیومیوپاتی دیلاته چیست؟

 

الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب(ECG):

انجام نوار قلب می‌تواند بزرگ شدگی قلب (کاردیومگالی)، زیاد شدن ضخامت دیواره قلب (هیپرتروفی)،  اختلال ریتم قلبی (آریتمی) و … را مشخص نماید. همچنین در صورت وجود گرفتی عروقی شدید و یا سکته قلبی که یکی از علت­های کاردیومیوپاتی است را نیز می­تواند نشان دهد ولی گاهی نیز می­تواند طبیعی باشد.

رادیوگرافی یا عکس برداری قفسه سینه:

عکس قفسه سینه می تواند بزرگی قلب (کاردیومگالی) و همچنین احتقان ریوی را نشان دهد. رادیوگرافی در تشخیص افتراقی دلایل تنگی نفس نیز موثر است.

اکوکاردیوگرام (اکو):

با نمایش ساختمان قلب از جمله اندازه حفرات و نیز عملکرد قلب مانند برون ده قلبی EF  روش اصلی تشخیص الیه کاردیومیوپاتی ها است.

تست ورزش: این تست برای پیدا کردن دلیل ایسکمیک کاردیومیوپاتی کاربرد دارد. گاهی نیز برای تعیین کلاس عملکردی بیمار انجام می شود.

کاتتریزاسیون قلبی:

گاهی نیاز است که برای تشخیص دقیق علت بیماری نمونه برداری بیوپسی از بافت دیواره قلب انجام شود. یا جهت بررسی میزان دقیق عوارض کاردیومیوپاتی نیاز به تعیین میزان فشار درون حفره­های قلبی است. در این روش، یک لوله بایک و بلند به نام کاتتر از طریق شریان فمورال در ران یا سرخرگ رادیال در مچ دست به داخل قلب رسانده می­شود. سپس با کاتتر نمونه کوچکی از قلب بیمار گرفته و بررسی پاتولوژی انجام می­شود ، همچنین با کمک کاتتریزاسیون می­توان فشار درون حفره‌های قلب را اندازه‌گیری کرده و یا آنژیوگرافی قلب انجام داد، تا اطمینان پیدا کنند که انسداد عروق کرونر قلب علت کاردیومیوپاتی نیست.

آزمایش خون

سی تی اسکن

MRI

دیلاته چیست

اقدامات درمانی موثر بر دیلاته

درمان بیماران مبتلا به کاردیومیوپاتی اتساعی با تقویت قلب و خروج مواد موجود در جریان خون که موجب بزرگی و تشدید علائم می‌شود، امکان پذیر است. در ادامه اقدامات لازم برای درمان و بهبود این بیماری را با توجه به نوع اقدامات در سه دسته مورد بررسی قرار میدهیم:

دارو درمانی در کاردیومیوپاتی

پزشک بسته به شرایط خاص شما دارو‌های زیر را برای کنترل نارسایی قلبی تجویز خواهد کرد:

فرایندهای قابل انجام برای درمان کاردیومیوپاتی

بهترین درمان برای دیلاته

افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی اتساعی شدید ممکن است به یکی از فرایندهای زیر نیاز داشته باشند:

ضربان ساز دو بطنی یا پیس میکر

تحریک بطن راست و چپ با این دستگاه به افزایش قدرت انقباضات قلبی کمک می‌کند. این کار به دلیل بهبود علائم و فراهم شدن امکان ورزش برای برخی از بیماران سودمند است. تعبیه دستگاه به برخی از بیماران مبتلا به انسداد الکتریکی یا برخی از برادی کاردی‌ها (کاهش سرعت ضربان قلب) نیز کمک می‌کند.

دفیبریلاتور قابل کاشت (ICD)

تعبیه این دستگاه به افرادی که در معرض آریتمی‌های تهدید کننده حیات یا مرگ ناگهانی قلبی هستند، پیشنهاد می‌شود. ICD به طور مداوم ضربان قلب را کنترل می‌کند. در صورت تسریع یا غیرطبیعی شدن ریتم قلب، دستگاه با ارسال شوک عضله قلب را مجبور به ضربان ‌سازی نرمال می‌کند.

جراحی

ممکن است پزشک جراحی عروق کرونر یا دریچه را به شما توصیه کند. گزینه‌های جراحی شامل ترمیم بطن چپ یا تعبیه دستگاه بهبود دهنده کار قلبی می‌باشد.

پیوند قلب

این جراحی تنها به بیمارانی که در مراحل انتهایی نارسایی قلبی هستند، توصیه می‌شود. برای اینکه بیمار کاندید پیوند شود بایستی فرایند انتخابی سفت و سختی را طی کند؛ زیرا تعداد قلب‌هایی که می‌توان مورد استفاده قرار داد بسیار محدود هستند و باید قلب بقدری بیمار باشد که انجام این عمل ضروری تلقی شود. علاوه بر این موارد، بیمار باید بقدری سالم باشد که بدن او بتواند این جراحی بزرگ را تحمل کند.

تغییر سبک زندگی برای بهبود بیماری قلبی

و اما در نهایت لازم است در مورد مسئله­ای ظاهراً کوچک ولی بسیار پر اهمیت برایتان بنویسم. سبک زندگی ما مسئله ای است که نه تنها برای بهبود مشکلات قلبی، توجه به آن لازم است بلکه حتی برای پیشگیری از بیماری و حفظ  سلامتی مان نیز حائز اهمیت است. برای پیشگیری از بیماری های قلبی، داشتن تحرک کافی و برنامه غذایی مناسب در سبک زندگی مان ضروری است. ایجاد عادت­های سبک زندگی سالم، می تواند در پیشگیری از مبتلا شدن به این بیماری و بسیاری از بیماری­ها و به کم کردن اثرات کاردیومیوپاتی دیلاته کمک کند. اگر به کاردیومیوپاتی دیلاته مبتلا هستید سعی کنید موارد زیر را رعایت کنید:

انواع کاردیومیوپاتی ­ها:

دکتر عبدالوهاب برادران متخصص قلب و عروق در تهران

نویسنده:

دکتر عبدالوهاب برادران

دکتر عبدالوهاب برادران، متخصص قلب و عروق ، فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی ( اقدامات مداخله ای قلب ، آنژیوگرافی ، آنژیوپلاستی ) و متخصص درمان واریس با سوابق درخشان تحصیلی و حرفه ای از قبیل رتبه های برتر، دانشجوی نمونه، عضویت در هیات علمی دانشگاه تهران، فلوشیپ آنژیوپلاستی و مدیریت بنیاد قلب سالم، خدمات ارزشمندی در زمینه های مختلف پزشکی مانند اکوقلب، آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی و درمان واریس ارائه می نماید.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه