همانطور که میدانید از عوارض سیگار کشیدن بروز بیماری قلبی است. چرا که سیگار با تاثیری که بروی قلب و سایر اندامهای بدن میگذارد، مقدار اکسیژن خون را کاهش داده و به دیواره رگهای خونی آسیب میزند.در این مقاله با ما همراه باشید تا با تاثیرات سیگار بر روی قلب و علائمی که ناشی از سیگار کشیدن است آشنا شوید.
فهرست مطالب
Toggleعلت تپش قلب بعد از سیگار کشیدن
علت اصلی تپش قلب بعد از سیگار کشیدن این است که، شما هنگام سیگار کشیدن دود مونوکسید کربن را به بدن خود وارد میکنید و این کار باعث کمبود اکسیژن در بدن می شود. هنگامی که اکسیژن کمتری در بدن داشته باشیم قلب برای جبران این کمبود اکسیژن مجبور می شود که سریع تر از حالت عادی بتپد. و همین امر باعث تپش قلب در افراد سیگاری می شود.
چرا باید سیگار را ترک کنید!
در ادامه به دلایلی که به شما انگیزه می دهد سیگار را ترک کنید میپردازیم.
- بیشترین اثری که سیگار برای بدن به همراه دارد، تاثیرات مخرب بر روی ریه و قلب افراد است.
- با دود ناشی از سیگار چیزی حدود ۷ هزار ماده شیمیایی به صورت کلی وارد بدن می شود که ۷۰ درصد آن ها رابطه مستقیم با سرطان های ریه و دیگر سرطان ها دارند.
- سازمان جهانی بهداشت سیگار را جزء اولین عوامل قابل پیشگیری برای بیماری های قلبی و عروقی می داند.
- یعنی اگر هر فرد بتواند سیگار را کنار بگذارد کمتر در معرض مرگ و میر های ناشی از بیماریهای قلبی قرار می گیرد.
- وقتی شما سیگار را استعمال می کنید شریانهای عروقی سفت میشود و این باعث بالا رفتن فشار کاری قلب و افزایش ضربان آن خواهد شد.
- سیگار کشیدن همچنین باعث نامنظم شدن ریتم قلب می شود و افزایش مبتلا شدن به فشار خون بالا در افراد را بالا می برد.
- بر اساس تحقیقات علمی مصرف سیگار و دخانیات میتواند باعث عوارض مثل زخم شدن جداره رگ های خونی و کم شدن قطر آن ها شود.
- کاهش کلسترول مفید خون را و افزایش تری گلیسیرید خون را به دنبال دارد .
- غلیظ شدن خون در عروق که می تواند باعث کندی و قطع جریان خون به سمت مغز و قلب شود.
- عامل اصلی در به وجود آوردن رسوب های چرب و همچنین عوامل مهمی برای پاره شدن این پلاک ها هستند که میتواند باعث ایجاد حملات قلبی در فرد شود.
- این مطالعات نشان میدهد که مصرف سیگار با زخم شدن قلب و همچنین کم شدن قدرت پمپاژ قلب و نارساییهای قلبی تاثیر مستقیم دارد.
- هرچه تعداد و مدت زمان مصرف دخانیات بیشتر باشد به همان اندازه مشکلات قلبی و عروقی در بدن فرد بیشتر دیده می شود.
- بیماری بسیار مهم و خطرناکی که در سنین کهنسالی به سراغ افراد می آید گشادی شریان آئورت است که به آن آنوریسم هم می گویند.
- دود سیگار با صدمه زدن به جداره قلب باعث تخریب آن ها می شوند و از طرف دیگر افرادی که سیگاری هستند و بیش تر از بقیه افراد در معرض پارگی آنوریسم آئورت قرار دارند. بیش تر از دیگر افراد در معرض خطرات ناشی از استعمال دخانیات و سیگار قرار می گیرند.
- علاوه بر همه این ها ائورت به عنوان یک رگ اصلی بدن شناخته می شود که مهم ترین عامل گرفتگی عروق در دست و پا از آن ناشی می شود.
- متاسفانه انسداد عروق در افراد سیگاری در سن میانسالی به وجود می آید و در این افراد ک متر به درمان پاسخ داده میشود.
جلوگیری از حمله قلبی و مغزی
- ورزش منظم
- استفاده از غذاهای سالم
- داشتن وزن مناسب
- کم شدن استرس های روزانه
- قطع مصرف الکل یا کاهش دادن آن می تواند بسیار مفید واقع شود.
حواستان به بیماری هایی که دارید باشد برخی از بیماری ها در سلامت قلب و عروق هم میتواند تاثیرگذار باشد. مثلاً کسانی که دیابت دارند بیشتر از سایرین در معرض مشکلات قلبی قرار می گیرند.
ویزیت های منظم و دوره ای را فراموش نکنید سایر عوامل خطر بیماری های قلبی را کنترل نمایید.
به طور کلی میتوان گفت سیگار کشیدن که از عوامل قابل پیشگیری و به جهت کنترل بیماری های قلبی عروقی است و سیگار کشیدن که از عوامل قابل پیشگیری و به جهت کنترل بیماری های قلبی عروقی است.
تقریباً یک سوم رگ های که در پی بیماری های عروق بسته می شوند، بر اثر استشمام و استعمال دخانیات است.
سیگار کشیدن با درصد بسیار زیادی از موارد سرطان ریه ارتباط دارد به صورت متوسط افراد سیگاری بیشتر از ده سال زودتر از افراد غیرسیگاری فوت می کنند.
ماده شیمیایی بسته به میزان مصرف آن ۶ تا ۸ ساعت در کل بدن می ماند و اثر آن همانند هر ماده اعتیادآور دیگری میتواند عوارض جانبی و همراه داشته باشد.
با این حال برخی از سیگارهای الکترونیکی و محصولات دخانیاتی جدیدی که نیکول بیشتری نسبت به سیگار های دیگر دارند. بسیار ضرر دارند و باعث مشکلات قلبی زیادی می شوند.
سیگاری ها تنها کسانی نیستند که تحت تاثیر دود تنباکو قرار می گیرند دود سیگار و بخار آن هم برای افرادی که در معرض ان قرار گیرند می تواند مضر باشد.
دخانیات که به واسطه یکدیگر استعمال میشود باعث هزاران بیماری قلبی و همچنین مرگ زودرس در افراد می شود.
چه افرادی در خطرات ابتلا به بیماری قلبی میباشند؟
خطر ابتلای آقایان به بیماری قلبی بیش از زنان میباشد، با این حال در هر دو جنس مرد و زن بیماری قلبی نخستین بیماری کشنده است.
افرادی که در خانوادههای سیگاری و دارای اضافه وزن میباشند، در معرض خطرات بیشتری جهت ابتلا به این بیماریها نسبت به سایرین هستند. البته وجود بیماریهای دیگر هم که در ادامه ذکر شده موجب بروز بیماری قلبی نیز میشود. این بیماریها عبارتند از:
- کلسترول خون بالا
- فشار خون بالا
- دیابت
- فعالیت بدنی کم
- رژیم غذایی نادرست
اما استعمال سیگار خطرات ابتلا به بیماری قلبی را 2 الی 4 برابر بیشترتر میکند. اشخاصی که سیگار نمیکشند ولی در معرض دود سیگار قرار دارند، حتی از افراد سیگاری هم در معرض خطر بیشتری هستند.
سالانه تقریبا 135000 نفر بر اثر انواع بیماری قلبی مرتبط با سیگار فوت مینمایند.
تاثیرات سیگار روی قلب و عروق
در ویدئوی زیر میتوانید توضیحات دکتر برادران بهترین پزشک قلب در تهران را درباره سیگار و ارتباطش با بیماریهای قلب و عروق مشاهده کنید:
سیگار بر روی عروقی که خون را به قلب و دیگر اندامهای بدن تحویل میدهند، تأثیر دارد. سیگار کشیدن جز عوامل مهم در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی میباشد؛ به صورتی که احتمال بروز سکته مغزی و حمله قلبی در فرد سیگاری 2 تا 4 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاریها است.
سیگار، میزان اکسیژن را در خون کاهش داده و سبب آسیب به دیواره رگهای خونی میگردد.
این ماده مخدر همچنین به پیشرفت بیماریهایی همچون آترواسکلروز (Arteriosclerosis) کمک مینماید.
آترواسکلروز یک اصطلاح کلی است که برای ضخیم شدن و سفتی دیواره سرخرگ به کار میرود.
در واقع این بیماری زمانی رخ میدهد که عروق خونی، تنگ و مسدود میشوند و در نهایت، منجر به کاهش مقدار خون و اکسیژن در بدن میشود.
تنها استعمال سیگار نیست که بر روی قلب تاثیر میگذارد بلکه در معرض دود سیگار بودن هم میتواند به عروق قلب آسیب رساند. دود سیگار، حاوی مقدار بسیاری مواد شیمیایی مضر میباشد که خطر ابتلا به حملات قلبی و مرگ را شدیدا افزایش میدهد.
همچنین دود سیگار خطرات ابتلا به بیماری قلبی و عروقی در کودکان و نوجوانان را نیز افزایش خواهد داد.
در معرض دود سیگار بودن موجب کم شدن کلسترول HDL در خون، افزایش فشار خون، آسیب به بافت قلب و همچنین آسیب به ریهها مخصوصا در نوزادان نارسی که به سندرم دیسترس تنفسی (RDS) و آسم میباشند، میشود.
تاثیر سیگار بر تپش قلب به این صورت است که در زمان کشیدن آن، ضربان قلب ۱۰ الی ۲۰ ضربه در هر دقیقه و فشار خون ۵ الی ۱۰ میلی متر جیوه افزایش مییابد که دلیل آن منقبض شدن عروق خونی میباشد.
افزایش ضربان قلب و فشار خون علت بالا رفتن میزان کارکرد قلب است. دود سیگار به علت داشتن مونوکسیدکربن سبب کمبود اکسیژن در قلب و دیگر ارگانها میشود. چنین افرادی در طولانی مدت دچار ضایعه شدید قلبی و سیستم عروقی میگردند.
از هر 4 مرگی که در اثر تنگی عروق کرونر اتفاق میافتد، یک مورد به دلیل مصرف دخانیات بوده است. ایجاد لخته خون در عروق کرونر علت شایع مرگ در آقایان و خانمها در سنین ۳۵ تا ۶۴ سال میباشد.
6 تا از اصلیترين علائم بيماري قلبی در اثر مصرف سیگار
– حس ناراحتي در قفسه سينه
چنانچه يكي از مهمترين نشانه تنگي سرخرگي عروق قلب، حس ناراحتي در قفسه سينه است ولی هر نوع ناراحتي در قفسه سينه لزوما ناشي از مشکلات قلبي نيست. ناراحتي در قفسه سينه زمانی كه ناشي از تنگي سرخرگ قلب باشد، اصطلاحا «آنژين قفسه صدري» نام دارد و مشخصات آن موارد زیر هستند:
- – در بیشتر موارد به صورت فشارنده و در پشت جناغ است.
- – با فعاليت زیاد و با استراحت، کم میشود.
- – احتمال دارد به بازوی دست چپ و شاید به گردن و فك منتشر شود.
- – با مصرف قرص زير زباني نيتروگليسيرين در طي 3 تا 5 دقيقه قطع ميگردد.
- – عموما ارتباطي با حالات بدن مثل خوابيدن يا نشستن ندارد.
در حالتی كه درد شديد قفسه سينه همراه با نشانههایی مانند عرق سرد، تهوع و استفراغ باشد يا به مدت طولاني و بيش از 30 دقيقه طول بكشد با توجه به درصد حملات قلبي مراجعه زود و فوری به اورژانس الزامي میباشد.
اگر درد آنژيني به صورت متناوب و در وضعیت استراحت ايجاد گردد احتمال بروز حمله قلبي زياد است و مراجعه سریع به اورژانس توصيه مي شود.
– ضعف و خستگي زودرس
این مورد يك علامت شايع در اغلب بيماريهاي قلبي و غيرقلبي مانند بيماري غدد و متابوليسمي، ريوي و مسائل رواني است.
البته که نارسايي قلب، براديكاردي یا همان ضربان پايين قلب و مشكل در دريچه اي قلب با ضعف و خستگي زودرس همراه میباشد.
– تنگي نفس
حس دشواري در تنفس ميتواند نشات گرفته از علت قلبي یا غيرقلبي باشد. اگر كه تنگي نفس با فعاليت تشديد شده در وضعیت خوابيده نسبت به حالات نشسته افزايش يابد و به خصوص در صورتي كه با ورم پاها و با حمله تنگي نفس شبانه همراه باشد.
علت قلبي مثل نارسايي قلب و مشكلات دريچه اي مطرح بوده و با کمک اكوكارديوگرافي به راحتي قابل تشخيص می باشد.
– سرگيجه
سرگيجه يكي از نشانههای شايع در افراد است كه مي تواند ناشي از مسائل قلبي، عصبي، متابوليك يا مسائل رواني باشد.
احساس سبكي در سر، تاري در ديد و عدم تعادل به مخصوص اگر با تعريق سرد همراه باشد مي تواند ناشي از آريتمي قلب، ضربان کم قلب يا افت فشار خون باشد.
چنانچه فرد در زمان تغيير وضعيت نشسته به ايستاده دچار سرگيجه گردد افت فشار خون اتواستاتيك ناشي از داروی فشار، كم آبي يا اختلال اتونوم در سالمندان مطرح است و با اندازه گيري فشار در حالات خوابيده و ايستاده ارزیابی مي شود.
– تپش قلب
حس تپش قلب ممكن است به علت آريتمي قلبي يا ناشي از اضطراب و فعاليت باشد. اگر كه افراد با فعاليت كم دچار تپش قلب شوند مراجعه به دکتر و معاينه قلبي و در صورت لزوم ارزیابی قلبي توصيه مي گردد.
اگر فردی در حالت استراحت به صورت ناگهاني دچار تپش قلب شود و بعد از چند دقيقه تپش قلب به صورت خود به خود و دفعتا قطع گردد احتمالا آريتمي قلبي وجود دارد.
در اين مواقع گرفتن نبض و شمردن ضربان قلب در تشخيص دلیل تپش قلب بسيار كمك كننده می باشد.
– تعريق
عرق سرد يك علامت شايع حمله قلبي، آريتمي، براديكاردي و نیز نارسايي قلب است كه البته در بیشتر موارد همراه دیگر علائم نیز میباشد. اگر تعريق سرد با درد آنژيني قفسه سينه همراه باشد احتمال حملات قلبي مطرح میباشد.
چنانچه تعريق سرد با تپش قلب، بی نظمی قلب، سرگيجه، ضعف و بيحالي همراه باشد، احتمال آريتمي قلبي وجود دارد. در نارسايي شديد قلب عرق سرد همراه تنگي نفس و حس خستگي ايجاد ميگردد.
ممكن است تعريق سرد ناشي از کم شدن قند خون در افراد ديابتي تحت درمان باشد كه در چنین مواردی عموما كاهش سطح هوشياري و گيجي از علائم آن است.
مزایای ترک سیگار و دوری کردن از دود سیگار برای بیماری قلبی
یکی از بهترین راه کاهش خطرات ابتلا به بیماری قلبی، اجتناب از مصرف سیگار است. مهم نیست که چقدر یا چه مدتی سیگار میکشید، ترک سیگار به نفع شما و اطرافیان شماست. ترک سیگار خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کم میکند.
با گذر زمان، خطر ابتلا به آترواسکلروز و لخته شدن خون هم کاهش مییابد. چنانچه سیگار میکشید و بیماری قلبی دارید، ترک سیگار خطر مرگ ناگهانی، حملات قلبی و مرگ ناشی از دیگر انواع بیماریهای مزمن را کاهش میدهد.
جهت دریافت وقت ویزیت و مشاوره از دکتر عبدالوهاب برادران میتوانید از طریق روشهای زیر اقدام کنید:
دکتر عبدالوهاب برادران متخصص قلب و عروق در تهران