یکی از داروهای پرحاشیه که حتماً در مورد موارد مصرف آن یا عوارض احتمالی این دارو مطالبی به گوشتان رسیده است متادون است.
فهرست مطالب
Toggleمتادین با نام های تجاری مختلفی در اختیار افراد قرار می گیرد این دارو در شمار دسته داروهای شبه مخدر صنعتی و آزمایشگاهی قرار می گیرد و عمدتاً برای درمان اعتیاد به سایر مواد شبه افیونی مثل هروئین، مورفین و کدئین مورد استفاده قرار می گیرد.
تا به امروز مهمترین کاربرد این داروی خاص استفاده از آن به عنوان مسکن قوی برای کسانی است که برای ترک اعتیاد اقدام می کنند.
متادون اولین بار توسط یک پزشک آلمانی تولید شد، چنین اقدامی در سال ۱۹۳۷ صورت گرفت و این دارو به صورت قرص، شربت و یا پودرهای کریستالی سفید رنگ نیز تولید شد.
در اکثر مواقع کسانی که به هروئین یا تریاک اعتیاد پیدا می کنند در صورت عدم دسترسی به مواد مخدر از قرص متادون ۵ میلی گرم به عنوان جایگزین استفاده می کنند.
البته این قرص برای درمان این نوع اختلالات و ترک عادات ناسالم مورد استفاده قرار گرفته و برای درمان اعتیاد و کاهش دردهای شدید تجویز میشود.
نکته حائز اهمیت که نباید به هیچ عنوان ساده از کنار آن عبور کرد سو مصرف این دارو و اثرات مخرب و وابستگی شدید به آن است.
در ادامه مطلب اطلاعاتی در مورد فواید متادون، نحوه مصرف آن و حتی عوارضی که ممکن است در پی داشته باشد صحبت خواهیم کرد.
نکته قابل توجه این است که حتی برای ترک اعتیاد همه افراد مجاز به استفاده از متادون نیستند این دار فقط با تشخیص پزشک و با نسخه در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد و مهم است که در مصرف این داروی خاص جانب احتیاط را رعایت کنید.
به خاطر داشته باشید که متادون یک داروی اعتیادآور است اگر از این دارو به طور غیر عادی و خودسرانه استفاده کنید ممکن است در طولانی مدت وابستگی بدن به این دارو باعث ایجاد اعتیاد شود و ترک مصرف متادون نیز آسیب ها و مشکلات خاص خود را دارد.
نشانه های اعتیاد به متادون
گاهی اوقات مصرف بیش از حد و خودسرانه متادون باعث میشود تا افراد به این داروی خاص اعتیاد پیدا کنند.
البته بسیاری از مصرف کنندگان منکر چنین اتفاقی میشوند و تمایلی به گفتن این مسئله که به داروی متادون اعتیاد پیدا کرده اند نخواهند داشت.
اما قطعاً اثر سوء که داروی متادون بر سلامت افراد ایجاد می کند می تواند به نوعی خبر از اعتیاد آنها دهد.
از مهمترین نشانه هایی که در پی اعتیاد به متادون اتفاق می افتد نوسانات شدیدی است که در ضربان قلب رخ می دهد.
افرادی که به متادون اعتیاد پیدا می کنند متوجه ضعیف شدن نبض شده و به مرور کاهش فشار خون شرایط جسمی آنها را ناپایدار خواهد کرد.
این افراد دچار اختلال در تنفس میشوند، ریتم تنفس فرد مختل شده و به نوعی دچار تنفس سطحی میشوند.
بر اثر مصرف داروی متادون اگر اعتیادی اتفاق بیفتد این افراد به طور غیر طبیعی خواب آلودگی را تجربه کرده و احتمالاً سردردهای مکرر و تورم در صورت نیز برای آنها رخ می دهد.
در پی اعتیاد به متادون افراد دچار کندی و سخت شدن تکلم میشوند و حتی ممکن است با کاهش تمرکز اختلالی در روند طبیعی زندگی آنها اتفاق بیفتد.
در پی مصرف دائمی و اعتیادآور داروی متادون مصرف کنندگان دچار ضعف حافظه و فراموشی میشوند، ممکن است حتی ضعف جسمانی، سرگیجه و تهوع شرایط آنها را غیرطبیعی کرده و مشکلاتی مثل خشکی دهان و اسپاسم های ماهیچه ای نیز درد سرآفرین میشود.
با مصرف این داروی مخرب اگر اعتیاد اتفاق بیفتد افراد دچار بدن درد شده، خارش، لرزش و حتی تعریق نیز به طور مداوم رخ می دهد.
در پی مصرف مکرر این دارو افراد متوجه اختلالات جنسی نیز خواهند شد، این افراد بیش از هر زمان دیگری دچار تحریک پذیری و پرخاشگری میشوند و ممکن است روابط آنها با اطرافیان نیز متزلزل شود.
موارد احتیاط در مورد قرص متادون
قرص متادون از جمله داروهایی است که برای همه افراد تجویز نمیشود، متخصصان پیش از تجویز این دارو اطلاعاتی از بیماران دریافت می کنند که برای اثربخشی بهتر قطعاً به این اطلاعات احتیاج خواهند داشت.
اگر متخصصان استفاده از داروی متادون را برای درمان بیماران انتخاب مناسبی می دانند مهم است که افراد در صورت داشتن حساسیت های دارویی موضوع را به پزشک معالج خود اطلاع دهند.
قبل از استفاده از داروی متادون هرگونه دارو یا مکمل غذایی که استفاده می کنید به پزشک گفته و یا در صورتی که قصد مصرف این مکمل ها را دارید از عدم تداخل آن با متادون مطمئن شوید.
پیش از استفاده از داروی متادون هرگونه محصولات گیاهی که استفاده می کنید را به پزشک اعلام کنید، در صورتی که این گیاهان با متادون تداخلی نداشته باشد مجاز به استفاده از این دارو در دوز مشخص شده خواهید بود.
احتمالاً بعد از شروع مصرف دارو یا افزایش دوز آن در یک یا دو روز اول دچار مشکلات تنفسی خواهید شد، اگر این مشکل ادامه پیدا کرد حتماً به پزشک اعلام کرده تا شرایط را به طور دقیق بررسی نمایند.
در صورتی که سابقه ابتلا به انسداد روده، مشکلات ادراری، بزرگ شدن غده پروستات، تشنج، بیماری غده تیروئید، لوزالمعده، کیسه صفرا، کبد یا کلیه را داشته اید حتماً مسئله را به پزشک اطلاع داده تا نکات مهم در مورد مصرف متادون در این شرایط مورد ارزیابی قرار بگیرد.
در صورتی که از داروی متادون استفاده می کنید برای انجام هرگونه جراحی دندان و لثه مسئله را به پزشک اطلاع دهید.
اگر با مصرف این دارو دچار خواب آلودگی شدید میشوید بهتر است که همزمان با مصرف آن رانندگی نکنید و فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری دارند را به زمان دیگری موکول نمایید.
در صورتی که برای انجام چکاپ ها و بررسی های داخلی نیاز است که آزمایشات تخصصی را انجام دهید حتماً قبل از هرگونه تست آزمایشگاهی به پزشک یا پرسنل اعلام کنید که از داروی متادون استفاده می کنید.
در صورتی که متخصصان داروی متادون را برایتان با عنوان مصرف متادون برای بیماری قلبی تجویز می کنند حتماً در زمان بندی مشخص برای انجام چکاپ ها و معاینات اقدام نمایید.
ممکن است مصرف داروی متادون قدرت باروری را در زنان یا مردان کاهش دهد در صورتی که تمایل به اقدام برای بارداری دارید حتماً مسئله را به پزشک گزارش داده تا در صورت نیاز دیگر داروها جایگزین شود.
متادون با کدام داروها تداخل دارد؟
حتماً می دانید که مصرف همزمان برخی از انواع داروها نه تنها اثربخشی دارو را کاهش می دهد بلکه ممکن است باعث به خطر افتادن سلامت مصرف کننده شود.
در صورتی که از داروی متادون استفاده می کنید مهم است که مصرف آنتی هیستامین را متوقف کرده یا در زمان بندی مشخص از آن استفاده کنید.
انواع داروهای ضد ویروس که برای درمان HIV تجویز میشود نیز با متادون تداخل دارند، به یاد داشته باشید که بعضی از انواع آنتی بیوتیک ها را نباید همزمان با متادون مصرف کنید.
این داروها شامل کلاریترومایسین، اریترومایسین، موکسی فلوکساسین، ریفامپین و ریفاپنتین میشود.
داروهایی که برای مشکلات مثانه تجویز میشوند شامل اکسی بوتنین و تولترودین است، مصرف این داروها همزمان با متادون جایز نیست.
تمامی داروهای ضد سرطان، داروهای ضد افسردگی و داروهای مالاریا را نباید همزمان با متادون استفاده کنید.
این مسئله شامل داروهای میگرن، داروهای ضد تهوع و ضد استفراغ نیز میشود، در صورتی که از داروهای ضد تشنج استفاده می کنید یا داروهایی را برای رفع مشکلات معده استفاده می کنید مراقب باشید که در صورت تجویز متادون مسئله را به پزشک اطلاع دهید زیرا مصرف همزمان این داروها با یکدیگر مناسب نیست.
با تمام این تفاسیر باید بدانید که در تداخل دارویی متادون با سایر داروها بسیار گسترده است، درصد داروهایی که نباید همزمان با متادون استفاده شود نیز بسیار زیاد است.
مهم است که در این مورد حتماً از متخصصان راهنمایی های لازم را دریافت کرده و هوشیار باشید که تداخل دارویی متادون با محصولات دیگر می تواند عوارض جدی را به همراه آورد.
4 پاسخ
مصرف متادون چه عوارض داره؟
سلام به شما
عوارض رایج شامل حالت تهوع، خوابآلودگی، یبوست، تعریق زیاد، و سرگیجه است.
عوارض شدیدتر شامل تنگی نفس یا کاهش ضربان قلب میشود.
متادون تداخل دارویی داره؟
سلام همراه گرامی
بله، متادون میتواند با داروهای دیگر مانند آرامبخشها، داروهای ضدافسردگی، و الکل تداخل داشته باشد و باعث تشدید عوارض جانبی شود.