درمان واریس پا

هر آنچه که باید در مورد واریس بدانید

یکی از اختلالات شایع که اغلب افراد با آن توجهی ندارند واریس پا است، خطوط واریس رگ های پیچ خورده و بزرگی هستند که غالباً در اندام های تحتانی دیده میشوند.

این رگ ها در اوایل پدیدار شدن آنها تاثیری بر سلامت افراد ندارند اما زمانی که تعداد این رگ ها افزایش پیدا می کند افراد با حالتی مثل ناراحتی، درد یا محدودیت برای انجام فعالیت های روزمره مواجه خواهند شد.

این افراد بیشترین مشکلات را زمانی حس می کنند که مدت زمان طولانی ایستاده یا نشسته هستند.

مهمترین علت ایجاد واریس در پا داشتن اضافه وزن و چاقی است، فشار زیادی که به رگ ها وارد میشود باعث پدیدار شدن این اختلال خواهد شد که البته بر این مسئله جنسیت نیز تاثیرگذار است.

بانوان بیش از آقایان به واریس مبتلا میشوند و البته این مسئله تحت تاثیر افزایش سن یا آسیب دیدگی ناحیه پا نیز پدیدار خواهد شد.

دیگر عوامل از جمله سیگار کشیدن، مصرف قرص های ضد بارداری، یائسگی، سابقه خانوادگی یا کم تحرکی از جمله عوامل موثر بر ایجاد واریس هستند.

واریس با علائمی مثل احساس سنگینی در پا، تغییر رنگ پوست، دردهای مزمن هنگام نشستن طولانی مدت یا ایستادن، ورم ساق پا نمایان میشود. این افراد دچار گرفتگی عضلات و احساس خارش در اطراف رگ های واریسی میشوند، واریس از آن دسته اختلالاتی است که روش های مختلفی برای درمان آن وجود دارد.

متخصصان با توجه به شدت آسیب و وضعیت جسمانی افراد بهترین تکنیک های درمانی را در پیش گرفته تا در کوتاه ترین زمان ممکن این عارضه برطرف شود.

زمانی که صحبت از درمان واریس میشود بسیاری از افراد به دنبال روش های تخصصی هستند، متخصصان تکنیک های مختلفی برای درمان واریس در نظر می گیرند اما معتقدند در کنار آن مراقبت های خانگی نیز به رفع این اختلال کمک می کند.

در ادامه مطلب مفصل تر در مورد درمان های تخصصی و خانگی واریس صحبت خواهیم کرد و می توانید در صورت پدیدار شدن رگ های واریسی در پا بدون نگرانی برای درمان و رفع آن اقدام نمایید.

هر آنچه که باید در مورد واریس بدانید
هر آنچه که باید در مورد واریس بدانید

اولین اقدام برای درمان واریس چیست؟

پدیدار شدن رگ های واریسی در اندام های تحتانی بدن چندان نگران کننده به نظر نمی رسد اما این عارضه اگر باعث درد یا سنگینی پا شود نیاز به درمان و رسیدگی دارد.

زمانی که برای درمان واریس پا به پزشک مراجعه می کنید متخصصان در اولین اقدام تلاش می کنند علت و شدت آسیب را ارزیابی کنند، قطعاً در این موقعیت بهترین روش درمانی را انجام داده و نتایج موثر و مثبت را خیلی زود مشاهده خواهید کرد.

برای تشخیص بهتر و سریع تر بیماری واریس سونوگرافی دالپر یک تکنیک موثر است و به این واسطه پزشک اطلاعاتی از وضعیت جریان خون در رگ ها کسب می کند.

سونوگرافی دالپر برای کنترل لخته های خونی یا انسداد رگ ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد به همین دلیل متخصصان با تکیه بر نتایج به دست آمده از سونوگرافی شدت آسیب را مشخص کرده و اقدام به درمان می کنند.

سونوگرافی داپلکس رنگی روشی برای ارزیابی ساختار رگ هاست، در این فرایند متخصصان می توانند هرگونه اختلالات ایجاد شده در رگ ها را تشخیص داده و با این آزمایش سرعت جریان خون نیز اندازه گیری خواهد شد.

اگر متخصصان بخواهند هرگونه تغییرات در حجم اندام های مختلف بدن از جمله عروق را اندازه گیری کنند فتوپلتیسموگرافی اقدامی موثر و کاربردی است و در کسب اطلاعات در این مورد به پزشک کمک زیادی می کند.

یکی دیگر از روش های تشخیصی برای ارزیابی واریس پا ونوگرافی است، این فرایند با تزریق یک محلول به نام حاجب به عروق آغاز شده و تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس انجام خواهد شد.

برای تشخیص ترومبوز وریدی عمقی سی تی اسکن و ام آر آی هر کدام راهکارهایی موثر شناخته میشوند.

برای تشخیص واریس نیز این نوع تصویربرداری مورد تایید می باشد و متخصصان به این واسطه می توانند مراحل اولیه درمان واریس را با موفقیت سپری کنند.

یکی از روش های نوین و جدید که با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته انجام میشود سونوگرافی داخل عروقی است، برای انجام این تکنیک از یک پروب سونوگرافی کوچک استفاده میشود که از طریق انتهای کاتتر به داخل رگ ورود پیدا می کند.

به این واسطه می توان رگ هایی که تنگ شده یا تحت فشار قرار گرفته اند را ارزیابی کرد و شدت آسیب و وسعت عارضه پیش آمده نیز ارزیابی خواهد شد.

اولین اقدام برای درمان واریس چیست؟
اولین اقدام برای درمان واریس چیست؟

روش های درمان واریس پا

در ادامه به بررسی روش های درمانی موثر می پردازیم:

درمان خانگی واریس پا

اگر رگ هایی که در اندام های تحتانی بدن دچار واریس میشوند محدود و جزئی باشند می توانید با مراقبت های ساده تر و درمان های خانگی برای بهبود این عارضه اقدام نمایید.

یکی از روش های کاربردی برای رفع واریس پا در خانه این است که از پوشیدن لباس های تنگ خودداری نمایید.

نباید هیچگونه محدودیتی در جریان خون ایجاد شود و با پوشیدن لباس های گشاد و آزاد جریان خون به اندام های تحتانی با سهولت بیشتری انجام میشود.

فراموش نکنید که برای درمان واریس استفاده از کفش های طبی با قالب استاندارد نکته مهمی است و نباید کفش های پاشنه بلند را برای پیاده روی های طولانی استفاده کنید.

یکی از اقدامات ساده برای درمان واریس پا بالا نگه داشتن پا در زمان استراحت است، بهتر است بعد از انجام فعالیت های روزمره مدت زمان کوتاهی را به قرار دادن پا بالاتر از سطح قلب اختصاص دهید، در این صورت بهبود در گردش خون باعث کاهش فشار به رگ های پا شده و در نهایت شاهد رفع رگ های واریسی خواهید بود.

بهتر است که بعد از نشستن یا ایستادن های طولانی مدت پا را به صورت عمودی به دیوار تکیه داده و مدتی در همان حالت باقی بمانید.

مهم است که هنگام نشستن به هیچ عنوان پای خود را بر روی یکدیگر قرار نداده و نباید مدت زمان طولانی پا آویزان بماند.

یکی دیگر از اقدامات موثر برای درمان واریس ماساژ دادن بخش آسیب دیده است، اگر ماساژ اصولی و آرام انجام شود گردش خون در رگ های آسیب دیده نیز بهتر خواهد شد.

بهتر است که برای دستیابی به نتایج مثبت از ماساژ از روغن های مخصوص یا کرم های مرطوب کننده استفاده کنید، فراموش نکنید که برای ماساژ دادن نقاط درگیر با واریس نباید فشاری مستقیماً به رگ ها وارد شود زیرا ممکن است بافت شکننده عروق آسیب دیده و این عارضه گسترش یابد.

طب سنتی برای درمان بسیاری از آسیب ها و بیماری ها جایگاه خاص خود را دارد، طبق گفته متخصصان استفاده از برخی از مواد غذایی برای کاهش رگ های واریسی موثر است.

سرکه سیب، روغن زیتون، فلفل هندی، سیر و جعفری از جمله مواد غذایی هستند که برای درمان واریس مفید خواهند بود.

همانطور که می دانید افزایش وزن یکی از مهمترین عوامل پدیدار شدن واریس در پا است، اگر با این مسئله مواجه هستید مهم است که با تغییر و اصلاح رژیم غذایی و انجام فعالیت های ورزشی اقدام به کاهش وزن نمایید و در این صورت شاهد برطرف شدن سریع رگ های واریسی خواهید بود.

تاثیر ورزش بر درمان واریس

تاثیر ورزش بر درمان واریس
تاثیر ورزش بر درمان واریس

زمانی که صحبت از درمان واریس میشود احتمالاً با این مسئله مواجه خواهید شد که ورزش کردن برای درمان واریس تکنیکی موثر است یا خیر.

متخصصان در مورد تاثیر ورزش بر درمان واریس نظرات مثبتی داشته اند و معتقدند که ورزش کردن برای کاهش رگ های وارسی اقدامی موثر است به شرط آنکه ورزش کردن را تحت نظارت یک متخصص انجام دهید تا مبادا فشاری به رگ های آسیب دیده وارد شود.

مهم است که با وجود واریس و برای درمان این اختلال از نشستن های طولانی مدت خودداری کنید. اگر شغل شما به گونه ای است که مدت زیادی را در حالت نشسته قرار می گیرید بهتر است که در فواصل زمانی کوتاه ایستاده و حرکات کششی را انجام دهید.

از انداختن پا بر روی یکدیگر خودداری کنید و اجازه دهید که جریان خون در ساق پا به خوبی ادامه پیدا کند.

بهترین انواع ورزش برای درمان واریس شامل دوچرخه سواری یا پدال زدن میشود، اگر شرایط کافی برای دوچرخه سواری ندارید می توانید این وسیله ورزشی که به صورت ثابت در بازار موجود است را تهیه کرده و روزانه از آن استفاده کنید.

دوچرخه سواری مستقیماً برای تقویت ماهیچه های ساق پا انجام میشود، می توانید به جز دوچرخه سواری و یا استفاده از دوچرخه ثابت از دستگاه الپتیکال نیز استفاده کنید.

از آنجایی که دوچرخه سواری یا رکاب زدن تاثیر زیادی بر درمان واریس دارد اگر چنین تجهیزاتی را در اختیار ندارید می توانید در خانه به پشت دراز کشیده و پای خود را به حالت رکاب زدن تکان دهید.

انجام این فعالیت برای برطرف کردن رگ های واریسی اقدامی موثر است به شرط آنکه این فرایند با تداوم انجام شده و فشاری به پا وارد نشود.

یکی دیگر از فعالیت های موثر برای درمان واریس پیاده روی منظم است، افراد مبتلا به واریس موظفند که حداقل ۵ روز در هفته و روزانه به مدت ۳۰ دقیقه پیاده دوی کنند.

برای پیاده روی نباید فشار زیادی به مفاصل وارد شود با این حال بهتر است که مسیرهای صاف و هموار را برای پیاده روی انتخاب کنید.

اقدام دیگر برای درمان واریس بالا بردن پا است می توانید از یک تکیه‌گاه مثل دیوار برای ثابت نگه داشتن پا استفاده کنید.

می توانید بعد از فعالیت هایی که به صورت ثابت انجام داده اید مدت کوتاهی را بر روی زمین دراز کشیده و پای خود را به حالت عمودی به دیوار تکیه دهید.

لانچ حرکت ورزشی دیگری است که تاثیر مثبت و شگفت انگیزی بر بهبود رگ های واریسی دارد.

متخصصان معتقدند که اگر این تکنیک به درستی انجام شود تاثیر شگفت انگیزی بر بهبود رگ های واریسی دارد.

برای انجام این فعالیت ورزشی باید ثابت ایستاده یک پا را به اندازه یک گام جلوتر از دیگری قرار دهید و به حالت نشسته قرار بگیرید.

زمانی که بر روی پا نشسته اید هم پای عقب و هم پای جلو در زاویه ۹۰ درجه قرار می گیرند.

تکرار این تمرین باعث میشود تا به مرور شاهد رفع واریس پا باشید، این تمرین را روزانه چند مرتبه و در حد توان خود انجام دهید مراقب باشید که فشاری به عضلات و مفاصل پا به ویژه زانو وارد نکنید.

زمانی که صحبت از فعالیت های ورزشی برای درمان واریس میشود متخصصان تاکید می کنند که به هیچ عنوان تکنیک های ورزشی را بدون مشورت پزشک شروع نکنید، در صورت ابتلا به رگ های واریسی انجام برخی از فعالیت های ورزشی ممنوع است زیرا می تواند علاوه بر عدم تاثیرگذاری مثبت باعث آسیب دیدگی بیشتر عروق و تشدید واریس شود.

با وجود واریس انجام ورزش های شدید و پرفشار ممنوع است، بهتر است که حتی برای پیاده روی قدم های آهسته بردارید و از دویدن و پریدن های مکرر خودداری نمایید.

وزنه برداری یکی از فعالیت های پرفشاری است که می تواند باعث تشدید رگ های واریسی شود.

زمانی که اقدام به بلند کردن وزنه های سنگین می کنید فشار خون شکمی افزایش پیدا می کند که این مسئله مانع از جریان خون به سمت قلب میشود. در نتیجه خون وریدی در رگ های ساق پا جمع شده و فشار افزایش پیدا می کند در نهایت به مرور شاهد افزایش رگ های واریسی در پا خواهید بود.

اگر برای ورزش کردن جهت درمان واریس وزنه برداری را انتخاب می‌ کنید حتماً فعالیت هایی را انجام دهید که پرتکرار هستند و از وزنه های سبک استفاده نمایید.

از انجام تمرینات یوگا که به طور متمرکز برای عضلات شکم است خودداری نمایید، حرکاتی مثل کرانچ و دراز و نشست برای درمان واریس اقدامات موثر نیستند و حتماً از فعالیت های ورزشی موثر و جایگزین استفاده نمایید.

نکته قابل توجه در مورد ورزش کردن برای درمان واریس این است که این نوع اقدامات به هیچ عنوان درمان قطعی واریس نیستند بلکه در کنار سایر روش های تخصصی به درمان سریع نر واریس کمک می کنند.

با این حال اگر از ورزش کردن نتایج خوبی جهت رفع رگ های واریسی دریافت نکردید جای نگرانی ندارد و امیدوار باشید که ورزش کردن در کنار دیگر روش ها شما را به بهبودی کامل خواهد رساند.

بهترین راه برای درمان قطعی واریس

بسیاری از افراد در مواجهه با پدیدار شدن رگ های واریسی در پا با این نگرانی مواجه هستند که آیا این عارضه درمان قطعی دارد یا خیر.

با کمی مطالعه و جستجو متوجه خواهید شد که واریس درمان میشود اما اینکه متخصصان از چه اقداماتی استفاده کنند بستگی به شدت آسیب و وضعیت بیماران دارد.

در اکثر مواقع درمان های تخصصی با روش های مکمل انجام میشود، ورزش کردن، اصلاحات غذایی و ترک عادات ناسالم هر کدام در کنار درمان های تخصصی موثر خواهد بود.

مهم است که درمان های تخصصی واریس را شناخته و در صورت نیاز تحت نظر بهترین متخصصان انجام دهید و می توانید خیلی زود شاهد رفع و ناپدید شدن رگ های واریسی باشید.

در حال حاضر راهکارهای مختلفی برای درمان واریس پا وجود دارد  پزشکان از تکنیک های جدید مثل اسکلروتراپی نیز استفاده می کنند که برای از بین بردن رگ های کوچک تا متوسط واریس مورد استفاده قرار می گیرد.

در این تکنیک درمانی با تزریق کردن محلولی خاص می توانند اقدام به بسته شدن رگ ها نمایند.

با وجود اینکه ممکن است برخی از رگ های واریسی بهبود پیدا کنند اما تزریق به طور کامل انجام میشود و نتایج نشان می دهد که این تکنیک راهکاری موثر برای بهبود واریس پا می باشد.

در اکثر مواقع لیزر درمانی راهکاری موثر و تایید شده برای درمان واریس پا است، استفاده از لیزر برای درمان واریس یک روش غیر تهاجمی شناخته میشود که می توان با مسدود کردن عروق درگیر با از بین بردن آنها از گسترش آسیب جلوگیری نمایند.

ضمن استفاده از لیزر برای درمان واریس از فیبر لیزری استفاده میشود که آسیبی به بافت های مجاور وارد نمی کند.

یکی از روش های متداول برای درمان واریس پا استفاده از جوراب های مخصوص است، پوشیدن جوراب های فشرده باعث بهبود گردش خون در اندام های تحتانی میشود.

این جوراب ها به عروق فشرده یا پیچ خورده فشار زیادی وارد می کنند که باعث می شود جریان خون به درستی به سمت قلب هدایت شود اگر این جوراب ها تا مدت زمانی که پزشک تایید می کند مورد استفاده قرار بگیرد و در استفاده از آن استمرار داشته باشید خیلی زود شاهد رفع رگ های واریسی در پا خواهید بود.

استفاده از این جوراب ها یک روش ایمن و بی خطر محسوب میشود و برای درمان واریس یک روش تایید شده و متداول است.

اگر ضمن انجام سایر روش های درمانی پزشک متوجه شود که واریس بهبود پیدا نکرده و شدت و تورم عروق خونی آنقدر زیاد است که ممکن است فرد با آسیب های جدی تر مواجه شود بهترین اقدام درمانی در این مورد انجام جراحی است.

جراحی که برای درمان واریس انجام میشود روش های مختلفی دارد که در ادامه مطلب در مورد آنها توضیحات بیشتری خواهیم داد.

اگر ضمن بررسی ها و انجام روش های تشخیصی پزشک متوجه شود که شدت واریس در پا و تورم عروق خونی بسیار زیاد است اقدام به برداشتن رگ های آسیب دیده می کنند.

در این فرایند پزشک با استفاده از ابزارهای مخصوص قبل از اینکه رگ های عمیق درگیر شوند رگ های سطحی را می بندند و از طریق برش های کوچک برمی دارند.

روش دیگر جراحی فلبکتومی نام دارد، در این تکنیک رگ های وارسی کوچک به کمک ایجاد چند سوراخ بسیار ریز بر روی پوست برداشته خواهد شد.

جراحی آندوسکوپی رگ یکی دیگر از روش های درمانی موفقیت آمیز است که برای بیمارانی انجام میشود که دچار زخم های واریسی شوند.

اگر سایر روش های درمانی به موفقیت نرسد با انجام جراحی می توان عروق آسیب دیده را خارج کرد و از آسیب دیدن بخش های عمیق تر جلوگیری نمود.

رادیوفرکوئنسی یکی دیگر از روش هایی است که برای درمان واریس انجام میشود، انرژی ناشی از رادیو فرکوئنسی می تواند با گرم کردن رگ ها باعث بسته شدن آنها شده و از بین رفتن رگ های آسیب دیده مانع از اختلال در عملکرد رگ های سالم خواهد شد.

بخشی از مراحل درمان واریس استفاده از کرم ها و پمادهایی است که به صورت موضعی استفاده میشود، افرادی که در سطح پا عروق عنکبوتی را مشاهده می کنند می توانند از کرم واریس برای ترمیم بخش های آسیب دیده پوست استفاده نمایند.

کرم‌ هایی که برای درمان واریس ساخته میشوند با وجود ترکیبات ویژه ای که دارند خیلی زود شاهد اثربخشی آن خواهید بود، این کرم های موضعی اگر در کنار مصرف انواع ویتامین ها و داروهای گیاهی استفاده شود به برطرف شدن عروق سیاهرگی خفیف واریس کمک زیادی خواهد کرد.

احتمالاً متخصصان در روند درمان واریس از بیماران می خواهند که حجامت را نیز انجام دهند، حجامت یک تکنیک درمانی سنتی شناخته میشود اما می توانند با این فرایند به بازگرداندن اکسیژن و جریان خون تازه به بخش های آسیب دیده کمک کرد و درد و ناراحتی ناشی از واریس را برطرف نمایند.

برای درمان واریس پا چه بخوریم؟

بسیاری از افراد بعد از پدیدار شدن رگ های واریسی در پا سعی دارند با مطالعه مقالات مختلف اطلاعات بیشتری در مورد عوارض و نحوه درمان این بیماری کسب نمایند.

نقطه امیدبخش این است که درمان واریس با تکنیک های ساده امکان پذیر است حتی افراد مبتلا به این اختلال می توانند با مصرف برخی از انواع مواد غذایی به رفع سریع تر این عارضه کمک کنند.

قبل از هر چیز باید بدانید که اگر واریس پا به موقع درمان نشود ملتهب شدن رگ ها باعث خارش شدید میشود در نهایت احتمال ایجاد لخته خون در نواحی درگیر با واریس نیز وجود دارد.

آمبولی ریه، تورم پا و ترومبوز ورید عمقی از شایع ترین مشکلاتی است که بعد از ابتلا به واریس اتفاق می افتد اما بهتر است که برای درمان این اختلال در کنار فرایندهای تخصصی و خانگی از مواد غذایی مفید نیز استفاده کنید.

البته مواد غذایی مضر در روند درمان واریس را باید شناخته و تا زمانی که دوره درمان را تکمیل می کنید از مصرف این خوراکی ها صرف نظر کنید.

انواع توت، مرکبات مثل پرتقال و لیمو از جمله خوراکی های مفید برای درمان واریس هستند. بیماران مبتلا به واریس موظفند که میزان مصرف سبزیجات تازه را نیز افزایش دهند، استفاده از غلات کامل و نوشیدن آب فراوان به رفع این عارضه جسمانی کمک شایانی می کند.

نکته حائز اهمیت در مورد تاثیر مواد غذایی بر درمان واریس پا این است که اگر همواره مصرف قند و افزودنی های مصنوعی را ادامه دهید ممکن است از درمان واریس نتایج خوبی کسب نکنید.

همچنین انواع کربوهیدرات های تصفیه شده، غذاهای شور و مواد غذایی کنسروی از جمله محصولاتی هستند که روند درمان واریس را به تاخیر انداخته و ممکن است شرایط جسمانی بیماران را متغیر کنند‌.

با این حال مصرف خوراکی های سالم و حذف انواع مواد غذایی که تاثیر مخربی بر واریس دارند می تواند شما را به درمان قطعی برساند.

دکتر عبدالوهاب برادران، متخصص قلب و عروق ، فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی ( اقدامات مداخله ای قلب ، آنژیوگرافی ، آنژیوپلاستی ) و متخصص درمان واریس با سوابق درخشان تحصیلی و حرفه ای از قبیل رتبه های برتر، دانشجوی نمونه، عضویت در هیات علمی دانشگاه تهران، فلوشیپ آنژیوپلاستی و مدیریت بنیاد قلب سالم، خدمات ارزشمندی در زمینه های مختلف پزشکی مانند اکوقلب، آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی و درمان واریس ارائه می نماید.

12 پاسخ

    1. واریس‌ها به خودی خود بهبود نمی‌یابند و معمولاً با گذشت زمان بدتر می‌شوند.
      می‌توان با اقدامات پیشگیرانه مانند ورزش، تغییرات در رژیم غذایی و استفاده از جوراب‌های فشاری، علائم را کاهش داد و از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

    1. بله، حتی پس از درمان موفقیت‌آمیز واریس، احتمال بروز مجدد آن وجود دارد.
      عواملی مانند وراثت، عدم فعالیت بدنی و ایستادن طولانی‌مدت می‌توانند به ایجاد دوباره واریس کمک کنند.

    1. سلام به شما همراه گرامی.
      داروهای خاصی برای درمان واریس وجود ندارند، اما در برخی موارد، پزشکان داروهایی برای تسکین علائم مانند درد، تورم و التهاب تجویز می‌کنند.
      داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و داروهایی که به تقویت دیواره عروق کمک می‌کنند می‌توانند مفید باشند.

    1. سلام.
      جراحی معمولاً زمانی لازم است که روش‌های غیرجراحی مؤثر نباشند یا واریس شدید باشد.
      در این روش‌ها، وریدهای آسیب‌دیده برداشته می‌شوند.
      جراحی معمولاً به‌عنوان آخرین گزینه درمانی برای موارد پیچیده و شدید در نظر گرفته می‌شود.

    1. با سلام
      اگرچه با روش‌های درمانی می‌توان واریس را کاهش داد یا از بین برد، احتمال بازگشت آن در برخی افراد وجود دارد.
      به خصوص اگر عوامل خطر (مانند ایستادن طولانی، اضافه وزن، یا سابقه خانوادگی) همچنان باقی بمانند.

  1. راسته که میگن برای جراحی واریس در زنان رحم آنها را در می‌آورند؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *